Реклама / Ads
0| 2576 |07.12.2022 НОВИНИ

Съветници от БСП питат Фандъкова каква е съдбата на 16 общински ваканционни имота, за които СО не е съставила актове за собственост повече от 10 години

.
Иван Виделов и Диана Тонова
Общинските съветници от БСП Диана Тонова и Иван Виделов питат кмета Йорданка Фандъкова каква е съдбата на 16 общински имота – почивни бази, които през 2002 г. са били в капитала или са предоставени за управление на „Галатея 2002“ ЕАД, но следите им се губят след като през 2014 г. дружеството се влива в Софийски имоти“ ЕАД.

Тонова и Виделов припомнят, че през 2002 г. с решение на Столичния общински съвет е образувано „Галатея 2002“ ЕАД. В капитала на новото дружество са апортирани седем имота - общинска собственост. Със същото решение СОС предоставя за управление на дружеството 29 имота - почивни бази, стопанисвани до момента от районните администрации на Столична община. Пред 2014 г. СОС решава „Галатея 2002“ ЕАД да се влее в „Софийски имоти“ ЕАД.

 

“Прави впечатление, че три имота, включени в първоначалния капитал на дружеството не фигурират в този, към датата на преобразуването, а именно почивна база – къща в гр.Поморие, планинска почивна база в гр.Тетевен, м.“Мал дол“ и ученически лагер в гр.Самоков, в.з.“Говедарци“. Също така за 16 имота не са съставени нови актове за частна общинска собственост в изпълнение на решението на СОС 2002 г. и респективно няма информация кой управлява и стопанисва същите”, отбелязват общинските съветници от БСП.

 

По думите им в решението на СОС от 2014 г. не се уреждат изрично правните действия, които следва да се извършат с имотите, а именно преминаването им под управление на Столична община, респективно кметовете на райони.

 

Те припомнят, че съгласно Наредбата за общинската собственост на СОС, кметовете на райони управляват предоставените им от кмета на СО имоти, а имотите, които не са предоставени за управление на други лица, се управляват от кмета на Столична община.

 

Ето защо Диана Тонова и Иван Виделов искат да получат информация от кого се управляват към настоящия момент въпросните 16 имота и дали са предадени на районните кметове, които са ги управлявали преди предоставянето им на дружеството „Галатея 2002“. Както и имат ли актове за частна общинска собственост към настоящия момент и защо не са съставени актовете в периода 2002 – 2014 г.

 

Те също така питат кмета Фандъкова владее ли Столична община тези имоти, колко от тях са реално в патримониума й и как ги управлява. Също така има ли сключени договори за наем, ползване и други.

 

Общинските съветници от БСП искат да знаят има ли информация за придобити имоти чрез обстоятелствена проверка, предвид бездействието на СО по съставяне на документ за собственост повече от десет години. И има ли информация за придобити от трети лица, на други правни основания, имоти от посочените.

 

Те поставят въпроса предмет на какви правни сделки са почивната база - къща в гр. Поморие, планинската почивна база в гр. Тетевен, м.“Мал дол“ и ученическият лагер в гр. Самоков, в.з.“Говедарци“, които са част от капитала на „Галатея 2002“ ЕАД към датата на образуването на дружеството.

 

Диана Тонова и Иван Виделов питат продадени ли са гореописаните три имота, включени в приватизационната програма на СОАПИ и ако не са, какъв е понастоящем статутът им.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 2940 |06.12.2022 ДБ питат как руският митрополит Антоний е стъпил у нас . 1| 2944 |02.12.2022 Николай Велчев пита кмета Фандъкова за изоставени общински помещения на метростанция ”Джеймс Баучер” . 1| 2793 |02.12.2022 Съветници от БСП искат решение на проблема с „Пешеходната пътека на смъртта“ в Казичене . 3| 2918 |21.11.2022 Съветници от ДБ в Пловдив искат да спре придобиването на Международния панаир от Георги Гергов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads