Реклама / Ads
18| 3284 |06.12.2022 НОВИНИ

ДБ питат как руският митрополит Антоний е стъпил у нас

.
Как Волоколамският митрополит Антоний изобщо е стъпил у нас, питат депутатите от "Демократична България". В позиция на партията се посочва, че той не е бил поканен от Българската православна църква и счита посещението като нарушаване на националната сигурност на страната.
 

Волоколамския митрополит Антоний пое функциите на външен министър на Московската патриаршия.


"Визитата на Антоний, висшият представител на Московската патриаршия, която открито подкрепя инвазията на Путин в Украйна, провъзгласява я за справедлива и за война в защита на православието, оправдавайки убийствата на цивилни граждани, жени и деца, се компрометира и България. Той идва да притиска БПЦ да признае църквата в Република Северна Македония със статута и наименованието определено от Сръбската църква през май 2022. Това би означавало признаване на противоканонично издадения от Сръбската църква "томос" по отношение на църквата в Република Северна Македония. Според каноните на православната църква Вселенската патриаршия е единствената, която има право да издава томос за автокефалия на която и да е друга православна църква", се посочва в декларацията на Демократична България.


Ето и цялата позиция: 


Днес в България е пристигнал Волоколамският митрополит Антоний, председател на външния отдел на руската църква. Епископ Антоний идва без покана от Българската православна църква, което е нарушение на църковния ред и на практика нарушаване на българската църковна независимост. Негово Светейшество Неофит е отказал среща с него. Единствено видинският митрополит Даниил и ловешкият Гавриил са изявили желание да се срещнат с Антоний.

 

С визитата на Антоний, висшият представител на Московската патриаршия, която открито подкрепя инвазията на Путин в Украйна, провъзгласява я за справедлива и за война в защита на православието, оправдавайки убийствата на цивилни граждани, жени и деца, се компрометира и България. Той идва да притиска Българската православна църква да признае църквата в Република Северна Македония със статута и наименованието, определено от Сръбската църква през май 2022. Това би означавало признаване от страна на Българската православна църква на противоканонично издадения от Сръбската църква „томос” по отношение на църквата в Република Северна Македония.

 

Според каноните на православната църква Вселенската патриаршия е единствената, която има право да издава Томос за автокефалия на която и да е друга православна църква. Заемането на просръбска и проруска позиция от страна на Българската православна църква може да доведе до сериозни дипломатически усложнения не само с останалите православни църкви, но и с гръцката държава. Интересите на България като член на ЕС и НАТО са да поддържаме най-тесни съюзнически и най-близки отношения с нашите  съседи и партньори. Междуцърковните отношения са интегрална част от междудържавните отношения и са от особен интерес за Българската държава.

 

Ако целта на посещението е да бъде отбелязан църковният празник на Св. Николай Чудотворец, припомняме, че според руската православна църква този празник се чества на 19-ти декември.

 

Българската православна църква, макар да не е част от светското управление на държавата, тя е неизменна част от нашето лице пред света и ако някой представител на висшия клир заема  политически позиции в подкрепа на руската агресия и вероломна война от страна на Русия срещу Украйна, война в която загинаха десетки хиляди невинни украински граждани, а милиони са подложени на нечовешки условия на живот, то такова поведение не може да остане без последствия.

 

В основата на християнството стои мирът, а духовенството като неизменна част от устоите на държавата ни не бива да се поддава на целенасочени провокации като подобни неизяснени посещения, които са в разрез с църковната дипломация.

 

Демократична България счита това посещение за нарушаване на националната сигурност на страната и за това призоваваме ДАНС да предприеме всички необходими мерки във връзка с посещението у нас на митрополит Антоний, заместник на руския патриарх Кирил, като едновременно с това призоваваме да бъде наложена ограничителна мярка за недопускането на митрополит Антоний на територията на България, вземайки предвид обстоятелството, че заради войната в Украйна Русия включи България в списъка с неприятелски държави.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2939 |06.12.2022 Скандал: Волоколамския митрополит Антони със служба за победата на Русия над Украйна в Руската църква у нас . 7| 2984 |22.11.2022 Пловдивският митрополит дарява дърва за селата Каравелово, Богдан и Слатина. Колата му още се движи със синя лапма . 2| 3034 |09.11.2022 Загинал е проруският лидер на Херсон Кирил Стремеусов . 1| 3076 |07.11.2022 Руският внос рязко е намалял заради западните санкции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads