Реклама / Ads
22| 2348 |21.08.2024 НОВИНИ

Даниил хули Украйна и брани руснаците пред посланика на САЩ Кенет Мертен, няма усмивки като с Митрофанова

.
В сградата на Светия Синод в София се е състояла официална среща на Българския патриарх Даниил с Негово Превъзходителство извънредния и пълномощен посланик на Съединените американски щати у нас Кенет Мертен. За срещата съобщават от Българската патриаршия и уточняват, че се е провела по молба на американския посланик.
 

В разговора с Кенет Мертен патриарх Даниил е изтъкнал, че каноничната Украинска православна църква, с която всички поместни православни църкви са в евхаристийно общение, е подложена на сериозни фактически и юридически ограничения в своята пастирска дейност, като резултат от дискриминационната политика на определени фактори в Украйна.

 

Въпросът, който се пита, е - има ли дъно?





"Българският патриарх е изразил своята увереност, че демократичните сили по света, които следят религиозните процеси, ще вземат предвид тези обезпокояващи тенденции в Украйна и ще съдействат за гарантиране на религиозната свобода, правото на богослужение и неприкосновеност на собствеността на Украинската православна църква".

 

И, разбира се, нито дума за сериозните данни за връзки на Украинската православна църква на Московската патриаршия (УПЦ-МП) с Кремъл, нито дума за агентите на Москва в нея. Духовенството на УПЦ-МП е заподозряно във връзки и симпатии към Русия по време на пълномащабната война. Тя не трябва да се бърка с автокефалната (автономна) Православна църква на Украйна.

 

На 20 август украинският парламент прие законопроект за забрана на дейността на религиозни организации, свързани с Русия. Много духовници от Украинската православна църква на Московската патриаршия са обвинявани в сътрудничество с Русия и оправдаване на руската агресия, включително епископи и други високопоставени членове. Украинските лидери обвиниха свързаната с Москва УПЦ, че подклажда 30-месечната атака на Кремъл, като разпространява проруска пропаганда и настанява шпиони.

 

„Днес тръгнахме по неизбежния път на прочистване отвътре на агентурната мрежа на Кремъл, която от десетилетия се крие зад маската на религиозна организация“, заяви във Facebook депутатът Роман Ложински след приемането на закона.





Разбрахме обаче, че българският патриарх Даниил преди дни също се нареди сред поддържащи или симпатизиращи на позицията на Московската патриаршия за непризнаване на Православната църква на Украйна, като изпратил ненужно писмо на подкрепа на Руския Митрополит в Киев Онуфрий, пише Doxologia Infonews.

 

Българската православна църква няма решение за или против признаването на УПЦ и се въздържа да нарича предводителите и последователите ѝ разколници. Но Даниил нарича Онуфрий "достоен приемник на велики архиереи и изповедници, светителствували на Киевската митрополитска катедра", което фактически е заемане на позиция, че предводителят на промосковската църква е фактическият Киевски митрополит.


На практика това е позицията на московския патриарх Кирил, Руската православна църква и руската държава - че ПЦУ са отцепници, създали незаконна църква с помощта на "разколническите действия на константинополските йерарси в Украйна".

 

Знаем още, че за Даниил няма агресор и жертва, има "фили и фоби", стана ясно от негово интервю от 20 юли. Ден преди това целият свят видя трупа на едно дете в Миколаив.





Няколко дни преди Русия да убие 12-годишния Кирил от Миколаив в ракетна атака, стана ясно, че Даниил се е усмихвал до уши, застанал до посланичката на държавата агресор Митрофанова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2153 |21.08.2024 "Предстои ни тежка работа": Харис призова демократите да се подготвят за оспорвана надпревара с Тръмп . 5| 2187 |21.08.2024 Калин Стоянов: Считам, че е редно да остана на поста служебен вътрешен министър . 3| 2188 |21.08.2024 Какво си казали Радев и Главчев на срещата за премиер? Отговорът - "общи работи" . 1| 2276 |21.08.2024 Комисия Фон дер Лайен 2: Имената, които знаем досега. България още няма кандидат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads