Реклама / Ads
13| 4837 |16.01.2020 НОВИНИ

Създава се нов държавен ВиК холдинг за 1 млрд. лева, ще е под шапката на МРРБ

.
Създава се нова държавна структура - ”Български ВиК Холдонг ЕАД София“. Това стана ясно на днешното заседанието на Министерски съвет.
 

Новината за новото държавно предприятие бе съобщена от министъра на регионалното развитие Петя Аврамова. За учредяването се отпускат 1 млрд. лв. на МРРБ от бюджета за 2020 година. "Холдингът ще бъде принципал на всички ВиК дружества, които имат държавно участие", обясни Петя Аврамова. Тя добави, че регионалният министър ще отговорая за холдинга. По думите ѝ целта е да се създаде устойчив модел на финансиране на ВиК дружествата.

 

По данни на ВиК - Перник на 18 декември е имало 1,67 млн. куб. м. използваема вода, а на 8 януари те са били 1,31 млн. куб м. Затова и днес започна доставка на нови количества минерална вода в Перник от Държавния резерв, съобщи общинският пресцентър. В следващите дни с вода приоритетно ще се зареждат училищата на територията на общината. Минералната вода, която пристига, е със срок на годност до 17.06.2021 година, уточняват местните власти.

 

Вече са заредени пенсионерските клубове в кварталите "Тева", "Изток" и "Църква". Досега от Държавния резерв в Перник са доставени 26 000 десетлитрови бутилки минерална вода, които бяха предоставени на детски градини, училища, болници, социални заведения и др.

 

"Поискал съм справка за финансовите средства, които могат да се заделят за Перник, която днес ще докладвам на премиера Бойко Борисов". Това каза пред журналисти в парламента Емил Димитров, който вчера положи клетва като министър на околната среда и водите и вече не е народен представител. Днес е първото заседание на Димитров с министрите от кабинета "Борисов 3".

 

Димитров обясни, че ще предприеме всички мерки, за да запознае премиера своевременно за състоянието на язовирите в страната. "Ще обиколя цялата страна, за да го информирам къде какви са проблемите", посочи министър Димитров, цитиран от Новини. бг.

 

Той каза още, че вчера е командировал хора от Пловдив в Стара Загора за проверка на депата в страната, за да съдействат по образувани от прокуратурата досъдебни производства.

 

Относно липсата на вода в редица населени места в страната министър Димитров посочи, че местната власт и ВиК дружествата не са направили достатъчно, за да усвоят европейските средства, които Министерството на околната среда и водите е осигурило.

Министър Димитров заяви, че ще се подготви за вота на недоверие, готвен от левицата за провал в политиката по околната среда и водите и посочи, че се притеснява от него.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3893 |30.12.2019 БСП иска от Фандъкова за 6 месеца да подготви създаване на общинско предприятие по чистота в София . 8| 7420 |27.12.2019 Журналист: Създава се впечатление за поредното араламбене в държавата . 1| 4191 |17.12.2019 Държавен вестник обнародва указа за освобождаването на Цацаров като главен прокурор . 6| 6251 |10.12.2019 ЕС създава ”Закона Магнитски”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads