Реклама / Ads
4| 4426 |13.10.2022 НОВИНИ

Сбърка ли Германия с оценката си за газовата зависимост от Русия?

.
Германското правителство разсекрети строго секретна оценка на сигурността на газопровода "Северен поток 2" от 2021 г., направена само четири месеца преди избухването на войната. В нея се твърди, че енергийните доставки на Германия от Русия "няма да бъдат застрашени" ог увеличената зависимост от руския газ.
 

Документът с дата 26 октомври 2021 г. Той бе приет в последните дни на отиващото си правителство на вече бившия канцлер Ангела Меркел, в което настоящият лидер на Германия Олаф Шолц играеше ключова роля като вицеканцлер, пишат от брюкселското издание "Politico".


Противоречивото мнение показва изключително наивен поглед върху рисковете, породени от значителната зависимост на Германия от доставките на руски газ, които непрекъснато нарастваха в годините преди войната на Москва. Отхвърлени са опасенията на източноевропейски партньори като Полша и Украйна, които отдавна предупреждаваха, че тръбопроводът "Северен поток 2", предназначен да пренася природен газ директно от Русия до Северна Германия, ще увеличи риска от енергиен шантаж от страна на руския президент Владимир Путин.


"Като цяло оценката стига до заключението, че предоставянето на сертификат на "Северен поток 2" не застрашава сигурността на доставките на газ в Германия и Европейския съюз. Както за германския, така и за съседните пазари, рискът от сериозно увреждане на сигурността на доставките поради повреда на индивидуалните инфраструктури за доставки на внос е много ограничен“, се казва в документа.


Тази оценка е опровергана от текущото спиране на газовите доставки от страна на Русия и проблемите с недостига на синьо гориво, които принудиха Берлин да приеме мащабен пакет от мерки на стойност 200 милиарда евро.


Публикуването на взривоопасната оценка идва, след като журналисти от германското списание Der Spiegel поискаха достъп до документа и заплашиха да дадат правителството на съд, ако не публикува файла.


Публичното оповестяване на тази оценка в момента хвърля огромно петно върху настоящия канцлер Олаф Шолц, който във вторник заяви, че "винаги е бил сигурен", че Путин ще използва енергийните доставки "като оръжие". Смелото твърдение на Шолц вече предизвика критики поради водещата му роля в предишното правителство и неговия опит в насърчаването и защитата на "Северен поток 2“ до началото на тази година.


Въпреки че оценката на правителството е написана от министерството на икономиката под ръководството на бившия министър Петер Алтмайер от Християндемократическата партия (ХДС) на Меркел, тя ще постави въпроси за това доколко Шолц е участвал в нейното одобрение като бивш вицеканцлер.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5630 |12.10.2022 Германия снабди Украйна с първата система за противовъздушна отбрана Iris-T, дойдоха и 4 HIMARS . 1| 3344 |08.10.2022 Саботаж доведе до спиране на влаковете в Северна Германия . 0| 3317 |06.10.2022 Пловдивският апелативен съд отсече: Екстрадират Иван Тилев в Германия . 0| 3302 |06.10.2022 Германия върна поръчителя на убийството на Станка Марангозова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads