Реклама / Ads
4| 4210 |06.10.2023 НОВИНИ

Седми час депутатите обсъждат на първо четене промените в Конституцията. Не се размина без остри реплики

.
Източник: БГНЕС
Седми час парламентът обсъжда на първо четене промените в Конституцията, внесени от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Измененията на основния закон предвиждат Висшият съдебен съвет да се раздели на две, служебният премиер да се назначава от президента, но да бъде избиран между председателите на Народното събрание, на Конституционния съд и на управителя на БНБ. 
 

Сред внесените изменения е промяна на националния празник, както и за депутати и министри да могат да бъдат избирани и хора с двойно гражданство.


 Един от вносителите - Христо Иванов, заяви, че поставените цели са сериозни, предаде БНР. Проектът решава големия въпрос - да се постигне европейски стандарт на независимост на съда: 

 

"България е страната с най-много санкции, наложени по "Магнитски". Това не е личен казус на един или друг. Това е проблем на суверенитета на България".


От "Има такъв народ" останаха критични и заявиха, че няма да се решат проблемите в съдебната система. 

 

"Хубаво е, че се обсъждат тези неща, за да се види колко сте юридически некомпетентни, колко сте политически глупави", заяви депутатът Тошко Йорданов.

 

От "Възраждане" също реагираха критично, като според тях управляващите "нямат легитимно право да предлагат промени в Конституцията".

 

Министърът на правосъдието Атанас Славов подчерта, че е важно дали страната ни ще бъде хибрид между демокрация и нещо друго в периферията на Европа: 

 

"Ключова характеристика на европейската правова държава е справедливото правосъдие, независим и справедлив съд. Това е една от целите, основните цели на предложението за промени в Конституцията".

 

Тома Биков от ГЕРБ заяви, че промени в Конституцията не трябва да се правят на всяка цена, а по темата за служебното правителство и президентските правомощия сегашната Конституция работи: 

 

"Пробемът е в това, че има прекъсваемост на парламента, това, че това правителство служебно остава безконтролно и ако искаме и във всички останали части да ограничаваме правомощията на президента - тук изобщо не говоря за президента Радев, а по принцип на президнета, то ние трябва да имаме смелостта да кажем на българските граждани, че президентът трябва да се избира от Народното събрание, а не на пряк избор. Да мислим как това, което ще приемем след няколко месеца, ще изглежда след 5 години, след 10 години, след 20 години". 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5183 |06.10.2023 Експерти: До 2050 г. българите ще са концентрирани в няколко града „острови“ сред силно обезлюдени територии . 1| 5681 |06.10.2023 Иновативен метод за екосъобразен дърводобив бе представен на територията на ЮИДП . 36| 12697 |06.10.2023 Велизар Шаламанов за ФрогНюз: С-300 са остарели и несъвместими, трябват ни зенитно-ракетни комплекси от НАТО . 3| 4334 |06.10.2023 Пантеонът ще светне в зелено в подкрепа на донорството и трансплантациите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads