Реклама / Ads
0| 2633 |30.11.2023 НОВИНИ

"Сега сме сами, другия път - със стада и тояги": Животновъди и оранжерийни производители протестират пред МЗХ

.
Източник: БГНЕС
Животновъди и оранжерийни производители отново излязоха на протест пред Министерство на земеделието.
 

Протестиращите са от няколко браншови организации - Обединени български животновъди, Национален съюз на говедовъдите в България, Институт на жените фермери, Асоциация на биволовъдите в България и Национална асоциация на оранжерийните производители.


Фермерите държат плакати с надпис: “Да спасим производството на български плодове”, “Не унищожавайте производството на български плодове” и скандират “Оставка”.


Те настояват да се увеличат ставките за обвързаното подпомагане до нивата от миналата година, да се заложи в бюджета за 2024 г. държавна помощ за компенсиране последиците от войната в Украйна и необходими средства по "де минимис", както и за изплащане на средствата за компенсации за последиците от войната в Украйна на всички фермери, които до момента не са ги получили.


Протестиращите разляха цял бидон с прясно мляко пред сградата на Министерство на земеделието.


“В нашите искания няма как да има промяна, защото това са належащи проблеми, които Министерство на земеделието допусна в работата си. Ние продължаваме да отстояваме исканията, които са категорични. Ако тези проблеми не бъдат решени, няма как да продължим да развиваме сектор “Животновъдство”, каза пред БГНЕС председателят на "Обединени български животновъди" Бойко Синапов.


Той разкритикува земеделския министър Кирил Вътре и посочи, че той се “разправя еднолично с лидерите на фермерските организации по националните телевизии”. Според него проблемите в сектора са създадени изкуствено, и финансите се разпределят неправилно на "близки" ферми и производители.


По-късно заместник-министърът на земеделието Деян Стратев слезе при протестиращите и ги покани на среща и разговори в министерството. Веднага след това Синапов се обърна към протестиращите и заяви: “Сами няма да влезем. Ще влезем с представители на всички организации и от всички области”, категоричен е той.


Председателят на Национален съюз на говедовъдите в България (НСГБ) Димитър Зоров настоя срещата да е в МС, защото Меморандумът между властта и фермерите е подписан там. Той призова всички да излъчат представители за срещата в МЗХ.
С шествие протестиращите ще се насочат към Министерски съвет. Протестът се провежда под засилен полицейски контрол. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2466 |30.11.2023 Днес в Русия може да „забранят ЛГБТ“ - „Когато ни няма, те ще дойдат за вас“ . 0| 2407 |30.11.2023 Везенков с върхови 13 точки след идването си в НБА . 0| 2378 |30.11.2023 Трима убити при стрелба в Йерусалим . 8| 5208 |30.11.2023 След оттеглянето на Борис Бонев, Столичният общински съвет пак не избра председател /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads