Реклама / Ads
0| 2723 |14.11.2022 НОВИНИ

Селата Горнослав, Долнослав и Червен са срещу концесия на мрамор

.
Източник: БГНЕС
Три села в Асеновградско са против концесия за добив на мрамор. Това съобщиха от местната инициативна група. Селата Горнослав, Долнослав и Червен са против добива, който е в непосредствена близост до къщите и имотите им. Протестиращите подготвят и подписка. Онлайн петицията е подкрепена от над 600 души. Парцелът, който Министерски съвет е определил за добив, попада в буферната зона на биосферен резерват ”Червената стена”, част от световната мрежа на Юнеско.
 

На общо събрание в неделя близо 100 души се събраха в центъра на село Горнослав, за да изразят своето възмущение и притеснение за бъдещата концесия. Тя е обнародвана в началото на ноември от Министерския съвет в Държавен вестник.

 

Недоволните жители решиха, че ще предприемат ефективни протестни действия срещу решението, което засяга пряко живота и здравето им. Очаква се първият протест ще бъде на 19-ти или 20-ти ноември, но след уведомяване на общината и полицията. Успоредно с това те ще подадат жалби по законоустановения ред и вече са уведомили природозащитни организации за акта, с който ще бъдат засегнати не само хората, но и местообитанията на редица защитени видове. 

 

Парцелът, който Министерски съвет е определил за добив на мрамор и мраморна баластра, попада в буферната зона на биосферен резерват "Червената стена", част от световната мрежа на Юнеско, като целите на опазване му са в съответствие с изискванията и принципите на Севилска стратегия. Протестиращите подготвят и подписка, с която да покажат на институциите несъгласието си към взетото решение. Към тях са се присъединили към момента, чрез социалните мрежи, над 1000 души- лекари, общественици и родственици от цял свят, които са готови да помогнат.

 

 „Знаем, че шансовете ни не са малки, държавата ще трябва да започне да мисли за нашите природни и исторически паметници. Селото ни е в подножието на скалните феномени - Белинташ (Беланташ), Караджов камък, на енеолитния храмов комплекс Лопките, късноантичната и средновековна крепост Калето. Здравето, водата, защитените видове и местните бизнеси са ни най-важното“, споделят хората пред БНР. Те казват, че са готови на затваряне на пътища, както и на протести пред сградите на институциите. 

 

Местността се дава на концесия за 35 години на фирма „Запрянови - 03”- ООД, Асеновград. Концесионният договор трябва да се сключи в рамките на 6 месеца от влизане в сила на решението. Вакрил Запрянов поясни, че концесията е започнала от 2012г., като днес вече са намалили значително концесионната площ и тя е 43 дка в землището на Горнослав. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2697 |13.09.2022 Ваксинация против тетанус започва в селата Каравелово, Богдан и Слатина . 0| 2832 |05.09.2022 Невиждана от 500 години вълна е отнесла селата в Карловско. Възстановяването ще отнеме поне година . 0| 2757 |04.09.2022 Областният управител на Пловдив: Мостът между селата Богдан и Московец е възстановен, този в Каравелово също . 0| 2951 |06.08.2021 Пожарите в селата Петрово и Голешево са напълно угасени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads