Реклама / Ads
31| 6596 |10.03.2023 НОВИНИ

СЕМ заключи: В предаването на Волгин по БНР има пропаганда

.
Налице е пропаганда в предаването “Политически НЕкоректно” на Петър Волгин в ефира на Българското национално радио, посочват в последния си мониторингов доклад Съвета за електронни медии. Докладът е бил приет с 3 гласа “за”, 1 “въздържал се” и 1 “против”, съобщават от БНР.
 

Мониторинговият доклад на медийния регулатор обхваща периода от 5 ноември 2022 г. до 29 януари 2023 г.

 

"Наблюдението регистрира теми, по които натежава критичната позиция, която води до определени нагласи и убеждения в една посока. Това са въпросите с неприемането на еврото, задкулисието в политиката и моралът на политическите субекти в страната ни, казусът за контрол над главния прокурор и съдебната реформа, затварянето на въглищните централи, скандалът "НЕКСО", както и темата за свободата на словото в медиите. Еднопосочността в разгръщането на коментарите по тези теми създава усещане за пропагандни внушения. В същото време съществува вероятността и тези теми, подобно на горецитирани, да са развити в следващ период", посочва директорът на дирекция “Мониторинг и анализи” Зорница Гюрова. 

 

Предаването на Волгин бе поставено под наблюдение по предложение на Пролет Велкова, член на СЕМ. Журналистът неведнъж е бил обект на критики заради политиката на предаването в ефира на общественото радио. Обвиненията към Волгин са именно за проруска пропаганда в национален ефир. Няколко пъти пред Българското национално радио са се провеждали и протести с искане за отстраняването на Волгин като водещ в БНР. 

 

Това не е първият подобен доклад на СЕМ. През 2022 г. медийният регулатор отчете нередности в "Политически НЕкоректно" като заяви, че "зад фасадата на легитимния принцип за плурализъм на мненията" в предаването на Волгин се разпространяват опорни точки на "една агресивна анти-западна пропаганда и руска дезинформация". 


Въпреки това не последваха санкции.

 

С пет гласа "за" СЕМ прие и доклад за едномесечно наблюдение на предаването "12+3":


"Наблюдението показва наличие на различни гледни точки по повечето от предложените политически и икономически теми в предаването. Присъстват политически лица, представители на третия сектор и граждански организации, има силно присъствие на експерти в различни области, които предлагат на слушателите палитра от мнения, прогнози и анализи. Изключение правят няколко теми, по които са представени само единични мнения по важни политически и икономически проблеми", посочват от СЕМ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 5769 |25.02.2023 Протест пред БНР срещу Петър Волгин: Да си основе радио Москва, да промотира войната колкото си иска . 19| 5044 |11.02.2023 Пак протест пред БНР срещу Волгин . 24| 5646 |04.02.2023 Протестиращи пред БНР: Волгин, събирай си багажа и заминавай при Путин! . 0| 4539 |31.12.2022 Името на България се споменава с уважение заради Христо Грозев. На запад от Перник никой не пита кой е Волгин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads