Реклама / Ads
0| 4352 |08.09.2023 НОВИНИ

Сердика е моят Рим: Династията на Константин Велики оживява в столицата

.
Сдружение за антични възстановки „Mos maiorum Ulpiae Serdicae” в съдействие с Регионален исторически музей-София за трети път организира историческия фестивал „Сердика е моят Рим“, посветен на наследството на династията на Константин Велики в столицата.

На 8 септември, петък, от 17:00 ч. в залата на античния комплекс „Ларгото“ до софийската джамия ще се проведе конференцията „Historia vivens” с участието на български, австрийски и италиански исторически реконструктори, класически филолози и археолози.

 

Темите са свързани с представянето на Късната Античност пред широка публика и с популяризирането на Римската империя по българските земи – особено през IV-V в., когато християнството навлиза на Балканите и империята започва прехода си към византийското Средновековие. Това е драматична епоха на религиозни сблъсъци, варварски нашествия, светци и героични пълководци. Класическата антична цивилизация приема нови и екзотични форми, които си заслужават изследването, а и демонстрирането пред масовия любител на историята.

 

На 9 септември, събота, Археологически парк „Западна порта на Сердика“ ще стане сцена на целодневна програма, разкриваща живота в късната Римска империя по българските земи. От 10:30 българските домакини от „Мос майорум“ и гост-участници от исторически сдружения от Румъния, Австрия и Италия ще запознаят посетителите с епичните войни между Константин Велики и неговите съперници за властта в римския свят – Галерий, Лициний и Максенций. Животът на тъкмо покръстените и навлизащи в римска Мизия и Тракия готи ще бъде демонстриран в серия от реконструирани сцени, блазиращи се на исторически извори от епохата – полагане на военна клетва, сватба и съдебен процес от четвърти век. Денят ще приключи с концерт на дуо „Ксана“ от 18:00 ч.

 

На 10 септември, неделя, „Сердика е моят Рим“ продължава с амбициозна възстановка на фрагменти от издигането на младия Флавий Юлий Крисп, син на Константин Велики за цезар или младши съимператор в двора на старинната ротонда „Св. Георги“ (двора на Президентството). Издигането на младия цезар Крисп е историческо събитие от 317 г., случило се в Сердика и подчертаващо значението на града за римските власти. Ще бъдат демонстрирани речи, почерпени от извори като римската история на Амиан Марцелин. Още веднъж ще се чуят военни клетви, църковни песнопения в стила на старинния сирийски и римски разпев. Фестивалът ще приключи със серия религиозни сцени, припомнящи Сердикийския църковен събор от 343 г. - едно значително събитие за целия християнски свят.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 19344 |02.08.2023 Стоичков за Усман Дембеле: В моята ера щеше да ми лъскаш бутоните! . 0| 2318 |17.07.2023 „Софийска вода“ улеснява създаването на личен профил в сайта и мобилното приложение „Моята вода“ . 0| 2730 |30.04.2023 ”Дигитална раница - моята България” получиха българските ученици в Кипър . 1| 2917 |20.03.2023 Стартира Национален конкурс за детска рисунка Моята паричка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads