Реклама / Ads
1| 3847 |23.02.2017 НОВИНИ

Сергей Станишев: ПЕС ще продължи своите мисии в Турция

.
„Днес присъстваме на политически процес. Единственото престъпление, което някога са извършили съпредседателите на Демократичната партия на народите Селахатин Демирташ и Фиген Юксекдат, е тяхната самоотвержена политическа дейност, представлявайки интересите на своите избиратели. Продължаването на това нелепо преследване не води към справедливостта, то единствено е акт на изпълнение на инструкциите на президента Ердоган”, заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев.
 

Станишев е в Турция начело на мисия на ПЕС в подкрепа на лидера на Демократичната партия на народите Селахатин Демирташ по време на първото му изслушване пред  Съда в Истанбул. Той бе задържан през ноември месец  заедно с другия съпредседател на партията Юксекдат, както и над 80 депутати и представители на местната власт от ДПН по обвинения в престъпления срещу държавата.

 

„Партията на европейските социалисти ще продължи своите мисии в подкрепа на Демирташ и останалите задържани от ДПН, докато този проблем не бъде решен с пълно зачитане на върховенството на закона в Турция. След опита за преврат през миналата година, турското правителство арестува 43,000 души по обвинения в „подкрепа на тероризма" и антидържавни намерения. ПЕС незабавно и категорично застана в подкрепа на турската демокрация по време на преврата. Но европейските прогресивни сили  няма да останат безмълвни по отношение на последвалите  репресии.”

 

Правителството на Реджеп Ердоган е насрочило референдум за налагане на конституционни промени в Турция за 16 април. Тези промени ще увеличат допълнително правомощията на президента и ще девалвират демократичното начало в модерната турска държава. И двете асоциирани партии на ПЕС от Турция – Републиканската народна партия и Демократичната партия на народите – провеждат кампания за гласуване „против“ по време на референдума.

 

„Когато основен опозиционен лидер е в затвора по време на кампанията, това несъмнено подпомага Ердоган в постигането на целта му за окупиране на цялата власт. Затова ние ще подкрепим кампанията на нашие партньори от ПЕС за гласуване „против”. Успешният референдум ще прехвърли прекалено много власт в ръцете на един човек и ще подкопае държавността в страната, съответно позициите и на парламента. Това е заплаха за модерната турска демокрация. Ако Ердоган смята, че може да печели изборите в страната винаги, защо преследва политическите си опоненти?”,  допълни Станишев.

 

След посещението си в Турция, Сергей Станишев заминава за Лондон за участие в конференция, посветена на бъдещето на диалога ЕС -Великобритания. В събитието ще се включат председателят на Лейбъристката партия на Великобритания Джеръми Корбин, лидери на партии-членки на ПЕС и представители на европейските институции.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5418 |23.02.2017 Станишев: Подкрепям кандидатурата на Корнелия Нинова за вицепрезидент на Социнтерна . 12| 4585 |19.02.2017 Станишев: ЕНП и ГЕРБ нападат БСП и Нинова в пристъп на паника . 1| 4420 |07.02.2017 Рекорд: Дело за възстановяване на собственост продължи 23 години . 6| 4312 |04.02.2017 Станишев: Нинова е нашият кандидат за премиер на България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads