Реклама / Ads

2| 3231 |23.10.2019 НОВИНИ

Сергей Станишев: Прекратияването на мониторинга над България е добра новина

.
Сергей Станишев Източник: Facebook
Европейската комисия обеща да прекрати #мониторинга над #България в областта на правосъдието, борбата с корупцията и организираната престъпност (след като се консултира с Европейския парламент и държавите-членки). Това само по себе си е добра новина.

За тези 12 години този механизъм се превърна в рутина, загуби ролята си на двигател за реформи в страната и вместо това започна да се използва политически както у нас, така и в ЕС. Някои страни го използваха като основен аргумент, за да ни блокират за #Шенген, например.

 

Върховенството на закона трябва да се следи във всички страни-членки на ЕС, а не само в България и Румъния. Новата Европейска комисия вече се ангажира да представи законодателно предложение за нов, широкообхватен общоевропейски механизъм, където критериите да бъдат еднакви за всички.

 

Разбира се, становището на Комисията не може да бъде индулгенция за никого. Едва ли някой си прави илюзии, че у нас съдебната реформа е приключила, или че необратимо сме преборили организираната престъпност и корупцията. В крайна сметка най-важният критерий си остава доверието на гражданите в съдебната система и институциите, а то е едно от най-ниските в ЕС. Точно тук искам специално да подчертая, че евентуално отпадане на мониторинговите доклади далеч не означава, че ангажиментът на ЕС към върховенството на закона у нас приключва.

 

В днешния доклад ясно се посочва ролята на бъдещия „постмониторингов“ Съвет и интегрирането му в новата, общоевропейска рамка за всеобхватно наблюдение на върховенството на закона. Идеите за обвързването на този бъдещ механизъм с плащанията по еврофондовете трябва да накарат управляващите у нас сериозно да се замислят. Би било наистина разочароващо, ако днес, в навечерието на местните избори бием фанфари, а утре се окажем в една кошница с Полша и Унгария, например.

 

Искрено се надявам, че евентуалното отпадане на МСП ще бъде решителната крачка на България към Шенген. Също днес, Европейската комисия обяви, че #Хърватия е изпълнила техническите критерии за членство в шенгенското пространство и е готова да се присъедини. Би било също наистина разочароващо, ако се окаже, че хърватите са се изравнили с нас само след 5 години еврочленство, и бъдат приети в Шенген дори преди нас, които от 10 години чакаме на вратата.

 

Постигането на тази голяма национална цел изисква да работим заедно с румънците и хърватите срещу двойните стандарти и националния егоизъм в ЕС.

 

Сергей Станишев, Фейсбук


.Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 2| 3518 |20.10.2019 Станишев: ЕС направи историческа грешка с решението за Албания и Северна Македония . 8| 3534 |14.10.2019 Станишев: Победата за опозицията в Будапеща е доказателство, че и у нас промяната е възможна! . 0| 3824 |11.09.2019 Станишев: Силното присъствие на ПЕС в новата ЕК е шанс за промяна! . 16| 5266 |27.08.2019 Съдът в Страсбург осъди Русия за смъртта на Сергей Магнитски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ