Реклама / Ads

3| 2769 |29.03.2021 НОВИНИ

Сертификатът за ваксинация срещу COVID да е безплатен, настоява омбудсманът

.
Омбудсманът Диана Ковачева
Омбудсманът Диана Ковачева поиска от здравният министър проф. Костадин Ангелов да разпореди сертификатът за ваксинация срещу COVID-19 да бъде безплатен. Тя настоява да бъде направена проверка на случаите, при които някои лечебни заведения в страната искат такса за издаването на документа.

Повод за искането на доц. Ковачева са сигнали до институцията на националния обществен защитник и медиите, в които граждани информират и с основание протестират срещу тази практика. Един от случаите е от гр. Поморие, където медицински център е въвел сумата от 15 лв. за издаването на такъв сертификат.

 

Това според омбудсмана категорично нарушава правата на гражданите, които не разполагат с квалифициран електронен подпис, за да си изтеглят безплатно документа и са поставени в неравнопоставеност.

 

„Бих искала да обърна внимание, че целият процес на ваксиниране срещу COVID-19 в страната е безплатен, не зависи от здравноосигурителния статус на лицата. Същевременно, за поставянето на всяка ваксина държавата заплаща на изпълнителите сума в размер на 10 лева. В тази връзка намирам, че посочената практика е несправедлива спрямо ваксинираните граждани и нарушава техни права“, категорична е Диана Ковачева.

 

В препоръката си тя настоява министър Ангелов да създаде необходимата организация, която да се гарантира безплатното издаване на сертификата за всички, които не разполагат с КЕП, независимо в кое лечебно заведение са им поставени ваксините.

 

Припомняме, че такъв сертификат за имунизация срещу COVID-19 могат да получат само лицата, на които е сложена и втората доза от одобрените и прилагани у нас ваксини. Гражданите, които имат издаден квалифициран електронен подпис (КЕП) могат да разпечатат сертификата сами от пациентското си досие от сайта на Националната здравно-информационна система, а гражданите, които нямат такъв електронен подпис, могат да поискат своя сертификат от личния си лекар или от ваксинационния пункт, в който са си поставили ваксината.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 8| 2901 |29.03.2021 Учени: Вероятно COVID-19 е предаден на хората от прилеп посредством „животно посредник“ . 4| 2776 |29.03.2021 ”Зелени коридори” за ваксинация в София има и днес . 1| 2871 |26.03.2021 „Пфайзер“ тества COVID ваксина на деца под 12 години . 3| 3116 |25.03.2021 Създават Експертен консултативен съвет заради COVID-19 при бременни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
БЛОГОВЕ