Реклама / Ads
2| 2292 |21.10.2024 НОВИНИ

Сеул привика руския посланик заради разполагането на севернокорейски войски в Русия

.
флаг на Южна Корея Източник: pixabay
Министерството на външните работи на Южна Корея извика руския посланик в Сеул, за да протестира срещу изпращането на севернокорейски войници в Русия за участие във войната в Украйна, като определи този ход като сериозна заплаха за международната сигурност.
 

Министерството на външните работи на Южна Корея извика руския посланик в Сеул в понеделник, за да изрази протест срещу изпращането на севернокорейски войници в Русия, които да участват във войната в Украйна. Според министерството този ход представлява сериозна заплаха за международната сигурност и нарушава резолюциите на ООН, предаде Ройтерс.

 

Първият вицеминистър на външните работи, Ким Хон-гьон, настоя за незабавно изтегляне на севернокорейските войски и обеща координиран отговор заедно с международната общност. Въпреки че Русия и Северна Корея отричат наличието на такива войски, двете страни се ангажираха да задълбочат военните си отношения.

 

Южнокорейската разузнавателна агенция заяви миналата седмица, че Северна Корея е изпратила 1500 войници от специалните сили в Далечния изток на Русия за обучение и аклиматизация в местни военни бази, с вероятност да бъдат изпратени за бойни действия в Украйна.

 

Южна Корея подчерта, че ще използва всички налични средства за отговор на подобни действия, които застрашават нейната сигурност. Руското посолство посочи, че ще предаде посланието на Москва.

 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини Северна Корея в подготовка за изпращане на 10 000 войници в Русия и в неделя призова за силна международна реакция срещу нарастващото участие на Пхенян във войната.

 

Съветът за национална сигурност на САЩ не може да потвърди тези съобщения, но говорител посочи в петък, че ако са верни, това би означавало опасно развитие в руската война срещу Украйна.

 

Американският министър на отбраната Лойд Остин и шефът на НАТО Марк Рюте също заявиха, че на този етап няма доказателства за присъствие на севернокорейски войски в Русия. 

 

 

Превод и редакция:ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2221 |21.10.2024 Българин е осъден на 7 години затвор във Великобритания за източване на 2,2 млн. паунда . 2| 2221 |21.10.2024 Как Иран е финансирал терористичните дейности на Хизбула? . 1| 2341 |21.10.2024 POLITICO: Технологичното изоставане – най-голямата заплаха за сигурността на Европа, според Волфганг Ишингер . 1| 3858 |21.10.2024 За неопределено време: Отлагат отварянето на кръстовището на "Опълченска" и "Сливница" в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads