Реклама / Ads
2| 2077 |13.09.2024 НОВИНИ

Северна Корея разкри съоръжения за обогатяване на уран

.
Северна Корея за първи път показа изображения на центрофуги, които произвеждат гориво за нейните ядрени бомби в петък, докато лидерът Ким Чен Ун посети съоръжение за обогатяване на уран и призова за повече материали за оръжия, за да се стимулира арсенал.
 

Докладът на държавните медии за посещението на Ким в Института за ядрени оръжия и производствена база за ядрени материали с оръжеен клас беше придружен от първите снимки на центрофугите, предоставящи рядък поглед вътре в ядрената програма на Северна Корея, която е забранена от множество мерки за сигурност на ООН Резолюции на Съвета, предаде "Ройтерс".

 

Снимките показват Ким да върви между дълги редици метални центрофуги, машините, които обогатяват уран до нива подходящи за ядрено оръжие. От доклада не става ясно кога е извършено посещението, нито местоположението на съоръжението. Ким призова работниците да произвеждат повече материали за тактически ядрени оръжия, като каза, че ядреният арсенал на страната е от жизненоважно значение за справяне със заплахите от Съединените щати и техните съюзници.

 

Оръжията са необходими за "самозащита и способност за превантивна атака", каза той. Севернокорейският лидер каза, че "ядрените заплахи срещу КНДР" от "водените от американските империалисти васални сили" са преминали червената линия, според доклада. Смята се, че Северна Корея има няколко обекта за обогатяване на уран. Анализатори казват, че търговските сателитни изображения показват строителство през последните години в главния център за ядрени научни изследвания в Йонгбьон, включително неговия завод за обогатяване на уран, което предполага възможно разширяване.

 

Уранът е радиоактивен елемент, който съществува в природата. За да се направи ядрено гориво, суровият уран преминава процеси, които водят до материал с повишена концентрация на изотопа уран-235.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2022 |13.09.2024 Главчев: Няма да допуснем "ала-бала" с машините на изборите . 1| 2146 |13.09.2024 Първата ни ракета Григор Димитров ще замести Рафаел Надал в отборния турнир Лейвър къп . 2| 2161 |13.09.2024 Емилия Милчева: Политиците имат вина, че не са излъчили политическата квота във ВСС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads