Реклама / Ads
12| 3811 |13.12.2023 НОВИНИ

В сглобката се разбраха: Дават повече пари за култура, лекарства и киберсигурност

.
Кирил Петков и Бойко Борисов се разбраха да има повече пари за култура, лекарства и киберсигурност. Решението е постигнато на работна среща между партиите в некоалицията. Става дума за десетки милиони левове.
 

Бюджетът за култура ще бъде увеличен рекордно - от 387 млн. лв. на 520 млн. лв. Петков уточни, че има места, откъдето парите за култура ще бъдат взети.

“Даваме рекорден бюджет в сферата на културата. Допълнителни 68 млн. лева за сценични изкуства, за музеи и галерии”, заяви Борисов пред медиите. 

5 млн. лева ще бъдат дадени на българските културни институции, 15 млн. лева - за фонд “Култура”. 5 млн. лева ще се предоставят за стипендии от фонд “Стамболов” за българите, които са се обучавали в чужбина, но са избрали да се върнат у нас.

 

Новината за допълнителните пари за култура идва на фона на недоволство в сектора. 

 

“При добри разчети от министерството и правилна обосновка, парите ще стигнат”, съобщи по-рано днес председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.

 

По думите му се чака министърът на културата да разпространи заповед, от която да станат ясни новите заплати в сектора.

 

Започва темата за модернизацията в службите, след като въпросът бе поставен на пауза на фона на купища скандали. Припомняме, че реформата, която ген. Атанас Атанасов от “Демократична България” искаше да се случи, не стана точно по начина, по който трябваше. Атанасов хвърли оставка като шеф на комисията за службите, а на негово място застана Бойко Рашков, след като от ГЕРБ и ДПС бламираха реформата му. Планът на Атанасов предвиждаше сливане на военното и цивилното разузнаване и отнемане на правомощията на президента по назначаването на шефовете на службите.

 

Ще бъде създаден специален център за киберсигурност. Осигурени са 30 млн. лева за сектора, стана ясно от думите на Борисов. Ще се отделят средства за създаване на специален център за киберсигурност, който да бъде финансиран за противодействие срещу фалшивите новини и атаките, които се случват от интернет.

 

Националната детска болница ще бъде изградена на терена в Горна Баня. Финансовият министър Асен Василев обещал да отдели средства, за да се изгради и протонният център, след като здравният министър Христо Хинков заяви, че МФ вижда проблем в него. 

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че църкви, училища и спортни дружества вече няма да плащат скъп промишлен ток. Темата с промишления ток за храмовете не е нова за Борисов. Той вече няколко пъти е заявявал намеренията си църквите и храмовете да плащат по-ниски сметки за електроенергия. Въпреки това църкви и манастири все още плащат двойно.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3606 |13.12.2023 Новият полски кабинет положи клетва . 2| 3889 |13.12.2023 Турски сеизмолог алармира: В Истанбул може да стане земетресение със сила 9 . 12| 4127 |13.12.2023 БСП ще иска МОЧА да се върне за сметка на гражданите . 1| 3790 |13.12.2023 Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads