Реклама / Ads
7| 2711 |06.06.2024 НОВИНИ

Шалом: „Дискусия“ разпространява неверни факти за войната на Израел с тероризма

.
Източник: БГНЕС
Едностранчива „дискусия“, манипулираща фактите и изпълнена с реч на омразата, в която участват хора представящи се за правозащитници, предизвика остра обществена реакция, предаде БГНЕС.
 

Събитието озаглавено „Хуманитарната катастрофа в Газа“, което се състоя в СУ „Св. Климент Охридски“, трудно може да бъде определено като дискусия, защото беше представена само една гледна точка.

Нито един от ораторите, сред които председателят на БХК правозащитникът Красимир Кънев, Мая Ценова, Рима Догмуш, Виктор Лилов и др. не обели и дума за първопричините, които доведоха до най-голямата трагедия в Близкия изток.

 

Участниците забравиха да споменат 7 октомври, когато неуправляеми тълпи нахлуха рано сутринта от Ивицата Газа на територията на Израел и извършиха погроми, които всеки безпристрастен наблюдател би определил като „Батак“ или „израелският 11 септември“  - убийства, изнасилвания, гавра с малки деца, отвличания. Тази трагедия, започнала на 7 октомври, продължава вече 8 месеца – и тя нанася огромни щети както на Израел, така и на Газа. Но това са жестокостите на войната, която може да спре единствено след ката бъдат освободени всички заложници.

 

Странно е, че тези факти не се познават от хора, които се смятат за правозащитници и те толкова лесно се подават на ужасните щампи на антисемитизма.

 

Събитието предизвика острата реакция и на Организацията на евреите „Шалом“, които осъдиха проявата в писмо, изпратено да Ректора и Академичния съвет на най-старото ни висше учебно заведение.

„На това събитие, проведено в пълен разрез с повече от вековната академична университетска традиция на Република България и ръководения от Вас Университет, се изложиха едностранчиво гледни точки и бяха разпространени неверни и заблуждаващи факти и обстоятелства около войната между Израел и терористичната групировка „Хамас“, извършила на 7 октомври 2024 г. един от най-големите терористични актове в световната история с над 1200 жертви – жени, деца, старци, избити брутално в домовете им и по улиците на Израел. В събитието се включиха като говорители лица, системно изразяващи антисемитски възгледи в публичното пространство, разпространяващи редовно реч на омразата и отправящи злонамерени коментари към държавата Израел и нейния народ“, заявяват авторите на протеста, сред които личат имената на проф. Александър Оскар, Виктор Меламед, Максим Делчев и др.







Те се противопоставят на езика на омразата и манипулираните факти, които са звучали по време на дискусията, а също така призовават СУ да се разграничи от нея.

 

„Държавата Израел е съюзник и приятел на Република България, свързва ни огромна общност от граждани и неслучайно Народното събрание излезе с категорична подкрепа за Израел и еврейския народ след провеждането на кървавия терористичен акт на 7 октомври миналата година“, подчертават още авторите на протеста. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2502 |06.06.2024 Италия ще обяви резултатите последна, ще гласува два дни на евровота . 1| 2631 |06.06.2024 Корабът Starship на SpaceX полетя за четвърти път. Ще успее ли ракетата да прелети половината земно кълбо? /видео/ . 7| 5017 |06.06.2024 Ружа Игнатова не е мъртва, намира се в Русия? . 0| 2465 |06.06.2024 Външно съобщава: Няма данни за пострадали или загинали българи при катастрофата с влак в Чехия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads