Реклама / Ads
0| 3199 |20.12.2022 НОВИНИ

Шамар за прокуратурата: Иво Прокопиев я осъди за 40 000 лв за незаконно обвинение

.
Иво Прокопиев
Бизнесменът и съиздател на ”Дневник” и ”Капитал” Иво Прокопиев осъди прокуратурата за незаконно обвинение. Софийският градски съд присъди държавното обвинение да плати над 40 000 лв. за неимуществени вреди заради неоснователно повдигнатото му обвинение, както и разноски за адвокатска защита и разноски по делото за общо 4810 лв. Решението на Софийския градски съд не е окончателно и може да бъде оспорено пред по-горната инстанция.
 

През март 2021 г. Софийският апелативен съд излезе на 26 март с окончателно определение, с което потвърди прекратяването на наказателното производството от страна на прокуратурата, и прекратява повдигнатите обвинения за продажбата на "Каолин" срещу Иво Прокопиев, Иван Ненков и Константин Ненов. Причината за прекратяването е липса на извършено престъпление.


През юли 2018 г. Софийската градска прокуратура (СГП) привлече като обвиняеми тримата акционери в "Алфа финанс холдинг" АД по обвинение в трансформация на незаконно имущество за това, че през 2012 г. като длъжностни лица - членове на съвета на директорите на "Алфа финанс холдинг" АД, са преобразували имущество чрез покупко-продажба на акции от капитала на "Каолин" АД, за което са знаели, че е придобито чрез "тежко умишлено престъпление".


Досъдебното производство беше прехвърлено за кратко (и впоследствие върнато обратно) от Софийската градска прокуратура към Специализираната прокуратура. То бе едно от делата, използвани за натиск, включително чрез показни акции и негативни медийни кампании срещу Иво Прокопиев заради редакционната политика на "Капитал" и "Дневник".

 

Досъдебното производство беше прекратено на 23 октомври 2020 г. от Софийската градска прокуратура. Независимо че в постановлението на СГП се посочва, че при многобройните извършени проверки не са открити нарушения в дейността на "Каолин" АД, не е формулирано коректно правното основание за прекратяване, поради което то е обжалвано пред съда от адвокатите на обвиняемите в тази му част.


След няколко междинни съдебни акта и обжалвания окончателният съдебен акт на Софийския апелативен съд уважава жалбата на обвиняемите и коригира правното основание за прекратяване на наказателното производство - на основание чл. 243, ал. 1, т. 1 от НПК, вр. чл. 24, ал. 1, пр. 2 от НПК, тоест поради липса на извършено престъпление.


Иво Прокопиев бе подсъдим и напълно оправдан и по друго знаково дело на прокуратурата - делото "ЕВН", по което подсъдими бяха и бившият вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков и бившият министър на икономиката и енергетиката и бивш кандидат за президент Трайчо Трайков.

 

Освен тях обвиняеми бяха трима представители на мениджмънта на инвестиционния посредник "Булброкърс" - Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев. Обвиненията бяха различни в същността си, но механично ги свързваше продажбата на миноритарния дял на държавата в енергийната компания "ЕВН" на Българската фондова борса през 2011 година. Досъдебното производство започна през 2013 г., а съдебната фаза - през 2017.


Съдебните актове на Специализирания съд и на първа, и на втора инстанция категорично заключиха, че няма увреден държавен интерес и че напълно законни действия на обвиняемите са представени от прокуратурата като незаконни. Това доведе и до оправдателните присъди на две инстанции.

 

В мотивите си Софийският градски съд посочва, че Прокопиев е претърпял "обикновените за подобна ситуация негативни емоции, но с няколко изключения: както бе отбелязано, ситуацията с дружеството "Каолин" е била болезнена тема за него", пише още "Дневник".


"Името му е сериозно опетнено, освен от медийната изява (,към която той би следвало да има засилена търпимост, предвид обществения му статус), така и с оглед непремерените изказвания на представители на Прокуратурата. Посочено бе, че поне при една акция е имало най-малкото изтичане на информация към медиите, тъй като те са присъствали преди появата на представители на специализираната прокуратура в офис на дружество на ищеца", посочва съдебният състав.


В мотивите се допълва и че "най-малкото, за доста дълъг период на ищеца ще се наложи да обяснява, най-вече на външните си (небългарски съконтрахенти), че не е осъществявал незаконни икономически сделки.


Съдът определя обвиненията като проблемни и посочва, че това неминуемо ги поставя в контекста на обществената позиция на ищеца, а и на медиите, които контролира.


"Въпросът е дали той би могъл да осъществява занапред същото влияние върху обществото и в публичната сфера, както до момента на повдигане на обвинението. Евентуално колко дълъг процес ще отнеме изчистването на името му (като се има предвид, че ситуацията се повтаря - първото дело за "Каолин")", посочват още магистратите.


"Поне в българското общество е известно, че г-н Прокопиев е разследван. Това, че е оправдан, едва ли е широко разпространена и осмислена новина. Последиците от неоснователното обвинение и последвалото производство, вероятно ще намаляват във времето, но никога няма да се заличат изцяло (освен това, публикациите в интернет остават, макар и в кеширани версии, могат да се намерят лесно при търсене години по-късно, като това е така и въпреки "правото на забравяне", посочва съдебният състав, определяйки размера на обезщетението, което прокуратурата дължи.


"Едва ли може да се очаква от търговски субекти от държави с традиционно демократично управление и адекватно действаща съдебна система (например европейски извън източна Европа), че някога биха възстановили изцяло доверието си към ищеца и свързаните с него дружества", мотивира се още съдът.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3285 |18.12.2022 Тийнейджърки ритат и бият шамари на друго момиче в училище в Раднево . 1| 3097 |17.11.2022 Прокуратурата: Няма политически мотиви за нападението срещу кмета на Кирково . 2| 5185 |15.11.2022 Прокуратурата: Кметът на Якоруда се е държал странно в дните преди да бъде убит . 1| 2830 |03.10.2022 Шамаросаха „Трейс Груп Холд“ със 100 000 лв. заради жълтите павета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads