Реклама / Ads
19| 4394 |19.01.2011 НОВИНИ

Шеф на ВАС разрешил подслушването на Танов

.
Ваньо Танов
Подслушването на телефона на шефа на Митниците Ваньо Танов е ставало законно. Това обяви днес председателят на парламентарната подкомисия за контрол на СРС-та Явор Нотев.
 
Спрямо Танов са използвани СРС-та, поискани от Спецзвеното на прокуратурата, което е на подчинение на Върховна касационна прокуратура. Разрешението за използването им пък е дадено от бившия председател на Софийския градски съд и сегашен шеф на Върховния административен съд Георги Колев. Такава информация вече излезе в публичното пространство макар и неофициално.

СРС-та са били прилагани във връзка с досъдебно производство, образувано заради съмнения за контрабанда, срещу група лица, сред които и Танов. Разследването е започнало след сигнал в прокуратурата “за престъпления по високите етажи на властта”. Нотев обаче не пожела да конкретизира дали досъдебното производство е приключило или прекратено и на какъв етап е. Депутатът от “Атака” уточни, че групата за контрабанда е била “многобройна”, а законовите изисквания за прилагането, регистрацията на СРС-та и за унищожаването на част от тази информация са спазени.

Нотев заяви, че предстои да бъде уточнен периодът, в който са прилагани СРС-та и дали изнесените разговори на Танов с финансовия министър Симеон Дянков, премиера Бойко Борисов, депутатите Искра Фидосова и Менда Стоянова, както и с бившия зам.-шеф на Митниците Антоний Странджев са записани със законните СРС-та, както и дали записите са манипулирани.

“В предстоящата ни работа предстои да се уточни информацията, която е събрана в периода, в който са прилагани СРС-тата, за да може оттук нататък да дадем отговори на въпроси, които и вас ви вълнуват – събрани ли са разговори, такива каквито се появиха в медиите, дали са от групата, която е установена и се правят чрез СРС-та, дали е налице пълна идентичност между разговорите и съответно лицата, които се сочат като кореспонденти”, посочи Явор Нотев.

“Става дума за събрани доказателства, част от които са превърнати във веществени доказателствени средства. Оттук нататък не бих искал да коментирам тяхното съдържание”, заяви той. На следващото заседание комисията ще изслуша представители на прокуратурата, ДАНС и МВР.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5042 |09.01.2011 РЗС: Спри подслушването! . 8| 4752 |05.01.2011 РЗС: Спри подслушването! . 26| 5029 |26.09.2008 Подслушването на депутати - своеволие в ДАНС . 10| 5258 |11.09.2008 Румен Петков откри огън по Михаил Миков за подслушването

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads