Реклама / Ads
0| 2741 |12.09.2022 НОВИНИ

Шефът на агенцията по горите: Проверяваме сечта в Карловско. Извадиха 30 коли от тинята

.
Сечите се сочат за причина за наводнението в региона
Започнаха проверки относно законността на проведената сеч в Карловско. Проверките продължават, ще бъдем категорични, когато приключат. В началото нямаше доказана незаконна сеч, но предстои да бъдат проверени още сечища
 

Това заяви директорът на Изпълнителната агенция по горите Стоян Тошев по повод проверките в Карловските гори след сериозните наводнения в района.

"Апелирам хората да подават сигнали. Всеки сигнал ще бъде проверен със сигурност", увери той. 


"Хората, които присъстват на проверките с нас виждат, че горските територии не са компрометирани. Наистина има организационни пропуски, но контролът се е повишил значително през последните години", заяви Тошев по БНТ. 

 

След десет дни битка с щетите от наводнението в Карловско - как хората в бедстващите села започват живота си отначало. В неделя багерите извадиха 30 коли от коритото на река Татлъ дере. Те са били отнесени на километри от село Каравелово.

 

Първите хора, пристигнали след потопа, са военните. „По отношение на спасителната операция - водата е стихия и течението беше изключително силно в онзи момент. Рискът да загубим някого от нашите хора също беше доста голям”, разказа командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада ген. Деян Дешков по Нова тв.

 

Зам.-кметът на Карлово Николай Цветков посочи, че почистването в Каравелово е в ход. Разчистени са основните улици, за да се осигури достъп до всички засегнати къщи. „В долната част на селото сме успели да изчистим къщите отвътре. Сега се чистят дворовете. В горната част - все още няма нормален достъп. Вниманието ще бъде насочено натам”, уточни той.

 

Албена живее в частта от селото, понесла вълната. По думите ѝ е извършено едно „огромно престъпление” в общодържавен мащаб. „Наносите са от стотици хиляди кубици рязани дървета, има и изкоренени. От години сигнализирам и се възмущавам. Пред къщата ми се бият печатите на дървесината”, уточни тя.

 

Жената добави, че от шест месеца от гората се смъкват 12-метрови трупи с диаметър над 50 см до 1,5 м. „Това са огромни дървета. Въпросът къде е останалата част от тях също стои. Абсолютно безконтролна сеч. От февруари покрай къщата ми минават камиони с огромни трупи”, каза още Албена.  

Военните продължават работата си по разчистването. „Предстои да направим нов план, по който да тръгнем от единия край на селата и да караме, докато се свърши. Тоест, прогнозата ни, че нашето участие ще продължи поне още месец”, посочи ген. Дешков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2930 |11.09.2022 Шефът на ”Булгартрансгаз”: Чирен е запълнен на 67%, а до края на октомври може да стигне 80% . 0| 2728 |09.09.2022 Шефът на ДКК: Партньори се оплакват от ръководството на ”Кинтекс” . 0| 2696 |07.09.2022 Ексшефът на „Кинтекс“: По логиката на Нинова българското оръжие може да отива при терористична групировка . 0| 2712 |07.09.2022 Шефът на Сметната палата: Глоба за повечето партии, не са дарители

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads