Реклама / Ads
0| 2313 |31.08.2022 НОВИНИ

Шефът на Европол: Трагедията в Бургас показа как престъпните мрежи работят динамично

.
Катрин Де Бол
Знаем за трагичните събития в Бургас, където двама полицаи загубиха живота си. Тази трагедия показа още веднъж на какъв риск са изложени ежедневно полицаите. Показва и как престъпните мрежи работят динамично и бързо се адаптират към новите условия. Това заяви на брифинг в Министерството на вътрешните работи директорът на Европол Катрин Де Бол.

„България е сред основните страни на транзит на мигранти по Западнобалканския маршрут, които влизат на територията на страната през сухопътната граница с Турция. България предоставя на Европол информация за маршрутите, мрежите и текущите разследвания. Затова посочих, че страната е много ценен, приоритетен наш партньор”, каза още тя и даде заявка, че Европол ще продължи да оказва подкрепа на страната ни.

 

„България винаги е била доверен и надежден партньор в Европол. Имали сме отлично сътрудничество със страната както на стратегическо, така и на оперативно равнище“, изтъкна Де Бол.

 

„Ние сме на официално посещение, което е част от обиколката на ръководния екип на Европол в европейските столици. Целта е да разберем от държавите членки каква е тяхната оценка на сътрудничеството им с Европол. И също така по-добре да се борим с организираната престъпност и тероризма в Европа“, обясни тя.

 

Де Бол отчете, че през последните пет години се наблюдава трикратно увеличаване на обмена на информация между българските служби и Европол: „Нашето сътрудничество доведе до много успехи в борбата с каналджийството на мигранти, трафика на хора, контрабандата и производството на незаконни цигари, подправяне на валута, контрабанда на други стоки“.

 

Директорът на Европол посочи, че през 2021 г. е подобрено сътрудничеството чрез предоставяне на аналитична подкрепа от страна на агенцията, в резултат на което българските власти са успели да проведат „изключително успешни“ операции срещу организирани групи, замесени в печатане на висококачествена фалшива валута - евро.

 

По думите й ситуацията в Европейския съюз се е променила драматично, ето защо е имало необходимост от засилване ролята на Европол и необходимост от укрепване на съвместната дейност на държавите членки.

 

На свой ред служебният вътрешен министър Иван Демерджиев посочи, че акцент на разговорите с директора на Европол е поставен на възможното сътрудничество в борбата с незаконния трафик на хора и каналджийството: „Запознах подробно Де Бол с предприетите действия“, заяви силовият министър.

 

Той припомни за интензивната полицейска операция по отношение на лицата, за които има данни да са замесени в незаконно каналджийство и незаконни мигрантски дейности. „Изключително важно е нивото на взаимодействие между държавата и Европол, за да се справим с този проблем“, категоричен бе Демерджиев.

 

Министърът посочи още, че са предприети действия по подобряване на техническата обезпеченост на границата, насищане на граничната зона с допълнителни сили на МВР и Министерството на отбраната.

 

С Де Бол са били обсъдени мерките и действията, които България предприема във връзка с желанието си за интеграция в Шенгенското пространство. „Вярвам, че в лицето на Европол страната ни ще намери подкрепа, основана на професионална обективна преценка на действията и усилията, положени от нашата страна“, подчерта МВР министърът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2746 |30.08.2022 Шефът на ”Булгаргаз”: Увеличението на цената на газа за септември ще е по-голямо от заявеното . 0| 2299 |29.08.2022 Шефът на „Топлофикация“: Ако има нарушение, фактурите ще се коригират . 0| 2346 |28.08.2022 Шефът на ”Пирогов”: Болницата ще я има преди и след нас . 0| 2358 |27.08.2022 След трагедията в Бургас: Сухопътните войски подсилват границата заради мигрантите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads