Реклама / Ads
2| 4509 |11.12.2014 НОВИНИ

Шефът на НЕК: Дължим 3,5 млрд. лв., продължаваме да затъваме

.
Над 3,5 млрд. лева е „дупката" в бюджета на Националната електрическа компания (НЕК). До това разкритие е успял да стигне само за осем дни наскоро назначеният изпълнителен директор на НЕК Петър Илиев.
 

Той седна на „горещия" стол на 3 декември с решение на Министерския съвет, а днес реши да даде първата си пресконференция и да обяви в какво състояние е намерил електрическата ни компания.

 

Илиев не пропусна да отбележи, че премиерът Бойко Борисов е човек, когото много уважава и именно заради това докато Борисов го държи на този пост, той ще защитава държавната собственост, съобщи нюз.бг.

 

От сметките на шефа на НЕК стана ясно още, че над 1,2 млрд. лева от всичките задължения на компанията са само към производителите на електрическа енергия. Над 600 млн. лева пък ще са загубите само за настоящата 2014-та година. "В следващите месеци НЕК ще затъва все повече и повече", предрече Илиев.

 

На обичайния въпрос за това дали е възможно да има фалити в системата директорът на НЕК спомена случая „Корпоративна търговска банка (КТБ)". „Фалираха банки и кой го пое - вложителите. Ако фалира НЕК, кой ще го поеме - отново потребителите", отбеляза още Илиев. Все пак той не вярва да се стигне до режим на тока.

 

Шефът на електрическата компания отсече, че за момента дори и не мечтае да се стигне до вдигане на цената, на която НЕК продава електроенергия. „Моята идея не е да вдигаме цената, защото няма кой да ни я плаща", отбеляза Илиев, но и добави - „цените на производителите не трябва да бъдат така, както са сега".

 

Той противопостави информацията още повече, като призна, че все още е на „кантар" и ще реши до една седмица дали да внесе официално предложение за увеличение на цените в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

 

„Аз знам, че ДКЕВР ще ми се изсмеят. Аз обаче мечтая за времето, когато ДКЕВР няма да определят цените", разкри още Петър Илиев и обясни, че предстои среща с енергийния регулатор, но все още не е ясно кога. Въпреки това той е на категоричната позиция, че загубите на компанията трябва да се поемат по някакъв начин.

 

„Сядаме всички и решаваме - НЕК ще поеме тежестта, но и всички останали участници в системата да поемат тежест", представи вижданията си шефът на НЕК. „Аз ще се боря, защото това не може да продължава", се зарече още Илиев и напомни, че НЕК и АЕЦ „Козлодуй" трябва да бъдат „златната кокошка" на държавата - от там да се плащат пенсии и заплати.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3880 |10.12.2014 Д-р Райнов: Москов е трикаджия, отклонява вниманието от 8 млрд. заем . 3| 4292 |07.12.2014 Шефът на зоопарка: Упояването на тигъра бе трудно, 3 пъти бе отстрелян . 0| 4282 |05.12.2014 Шефът на пожарната: В Елхово очакваме усложняване на ситуацията . 4| 4033 |03.12.2014 През третото тримесечие БВП ни е малко над 22 млрд. лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads