Реклама / Ads
18| 22300 |02.10.2020 НОВИНИ

Шефът на НОИ-Силистра, арестуван след спецакция на Гешев, се връща на поста си

.
Милен Пенчев, ИВан Гешев
Директор на силистренския НОИ Милен Пенчев, баща на певицата Тита, бивш заместник-кмет на града и действащ общински съветник нашумя миналата година, когато бе задържан след спецакция на прокуратурата. Именно неговия арест бе най-шумно оповестен в медиите, включително от Иван Гешев, тогава зам.-главен прокурор. Към днешна дата Пенчев е възстановен на работа, научи Фрог Нюз.
 

За сега не е ясно какво се е случило със сериозните обвинения за участие в ОПГ и източване на огромни суми пари, заради което държавата не може да вдигне пенсиите на пенсионерите, както твърди Гешев. За връщането на Пенчев на поста му потвърдиха пред Фрог Нюз източни от Дунавския град, запознат със случващото се в институцията. Той потвърди, че причината да бъдат отменени мерките, наложени на шефа на НОИ в Силистра е, че е изтекъл законовият им срок. Отстраняването му от длъжност също е било временно, за да не пречи на разследването, което обаче  все още продължава.

 

Припомняме, че на 8 март 2019 година бе извършена спец акция свързана с НОИ в Силистра. Тогава зам.-главен прокурор Иван Гешев лично коментира сложността на акцията и обвиненията.

 

"Шефът на НОИ-Силистра и още десетина души са задържани при акцията срещу организираната група, източваща бюджета на институцията. Това съобщи на брифинг в Бургас главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Информацията потвърди и министърът на вътрешните работи Младен Маринов.", са първите съобщения по темата.

 

„Шефът на териториалното подразделение на Националния осигурителен институт в Силистра Милен Пенчев е задържан. Спецпрокуратурата разследва източването на пенсионния фонд чрез отпускането на пенсии с фалшиви документи, съобщи за „По света и у нас“ зам.-главния прокурор Иван Гешев. Интервюто в 8 сутринта се провежда в кабинета на Гешев, който коментира грандиозните успехи и други акции на държавното обвинение.

 

„На 6 души от НОИ – Силистра, сред които и директорът, ще бъдат повдигнати обвинения „в рамките на часове”, цитират и други медии Гешев. „Обвиненията на първоначален етап ще са за участие в организирана престъпна група, като се надяваме в следващите часове да се съберат доказателства и за вторични престъпления”.

 

По думите на зам. главния прокурор сложността в този случай е, че става дума за много документи.

 

„Тази група е имала такса за услугата – 10 000 лв., срещу които се създават неистински документи. Шефът на клона е запознат с тази схема и е участвал в групата”, категоричен е Иван Гешев.

 

След тези изявления повече информация за случая не бе оповестена, нито за хода на разследването, нито за съдбата на задържаните. Единствено Тита имаше медийни изяви, в които защити баща си многократно.

 

Сега обаче, става ясно, че гръмката акция на Гешев някъде се е сгромолясала, защото спецпрокуратурата със свое постановление е отменила всички взети мерки, спрямо Милен Пенчев. Миналата година той бе пуснат от ареста под гаранция срещу 5 000 лв. и имаше забрана да напуска страната. Логично Пенчев бе отстранен временно и от длъжност.

 

Постановлението, с което мерките му отпадат, е от 14 септември, а управителят на НОИ Ивайло Иванов е издал заповед на 28 септември, с която възстановява Пенчев на поста, съобщава и Флагман, позовавайки се на свои източници. Според публикацията Милен Пенчев в момента е в 15-дневен отпуск, след което отново ще седне на директорския стол.

 

Припомняме, че само няколко месеца преди задържането на Пенчев, дъщеря му бе гвоздеят в програмата на събитие на МВР, с което ръководството на ведомството си навлече куп критики и подигравки. След ареста на баща й стана ясно, че е много вероятно да са разследвали НОИ, точно докато тя е поканена да пее палаво на ръководството и тогавашния министър Младен Маринов : „За двубой не ме брой, ти си моят boy toy. Здрав, прав, мъж си, недей да пускаш сълзи. Тук съм да ви скъсам и да взема ви парите. Може да опиташ как е задната предавка“.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 7417 |26.09.2020 Шефът на НС пред гербаджии: Служебно правителство означава хаос за България . 6| 4929 |24.09.2020 Хиляди отново протестираха срещу Лукашенко, има пострадали и арестувани . 3| 5471 |20.09.2020 Над 30 арестувани на протести срещу противоепидемичните мерки в Лондон . 20| 7462 |17.09.2020 Внезапно почина шефът на ”Главболгарстрой Холдинг” инж. Симеон Пешов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads