Реклама / Ads
9| 6210 |02.08.2013 НОВИНИ

Шефът на "Ораново" няма да подава оставка

.
Инж. Валери Манов, началник на рудник "Ораново"
"Телата на двамата миньори са намерени на 9-ия метър. Те са наполовина затрупани, наполовина открити и продължава изравянето им в галерията.
 

Това каза пред журналисти инж. Валери Манов, началник на рудник "Ораново".

"Долу са били, паднали на земята. Явно вълната ги е повалила и са били затрупани. Преди малко се видях с близките. Подсигурихме средства за двете погребения. Всичките миньори са застраховани, ще получат застраховката. Явно са починали веднага", доуточни Манов.

„Ние всички искахме да ги намерим живи. Искам да изразя възхищението си от геройството на всички, които работят в рудника".

„Преди всичко това са хора, които са мои приятели, съжалявам за всичко, което се случи", призна Манов.

„Този случай е подобен на този от 2007 година. Тук идваха най-големите специалисти в бранша. Има хора, които са проектирали рудника, които ще кажат дали е възможно да се продължи да се работи по този начин или ще се търсят други начини", допълни шефът на мината.

На въпрос дали са имали шанс да избягат или да се скрият някъде, Валери Манов отговори: „Надявахме се да е останало празно пространство, където да се скрият. При тази ситуация няма място, където да бягат. Те и да са видели в този момент калната вълна, са нямали много пространство да тичат. Може да са се върнали малко назад, но са нямали шанс", каза Валери Манов.

На въпрос дали ще си подаде оставката, шефът на рудника каза: „Аз оставка не мога да подам, защото не съм виновен. Жалко за хората и близките им. Аз управлявам хора, които стоят зад мене и не на този етап аз трябва да управлявам тези хора в тия трудни моменти".

„На всеки три месеца сме проверявани. Всички препоръки, които са ни давани от Инспекция по труда, са изпълнявани навреме. Според мен, рудникът трябва да работи, като се вземат всички мерки, за да не се стига до това, което се случва", сподели Манов.

„Аз, доколкото знам, това свлачище, което се намира на повърхността, го има още преди да се построи рудника", каза по повод свлачището Манов.

По повод неизплатените такси, шефът на „Ораново" каза: „Наистина има някъде около 111 000 лева невнесени такси, но имаме да получаваме 3 милиона от държавата. Нямаме забрана откъм техническа част да работим".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5583 |02.08.2013 Намериха телата на двамата миньори от "Ораново" . 38| 4747 |01.08.2013 Чобанов успокоява: Няма опасност от гръцки или испански сценарий . 93| 6549 |01.08.2013 Борисов: Демократичен начин за сваляне на кабинета няма; хората баялдисаха . 2| 5456 |01.08.2013 Нов смъртен случай в рудник "Ораново"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads