Реклама / Ads
2| 4704 |17.02.2023 НОВИНИ

Шишков: Пътят Югово-Лъки е строителна бутафория, цялата отсечка е незаконна

.
Източник: личен архив
Пътят Югово-Лъки е строителна бутафория, направен е преди две години, а след няколко години ще представлява съвсем друга картина и никой няма да е доволен.
 

Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков след огледа на път III-861 Югово –Лъки – област Смолян, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

 

Тази отсечка не е единичен случай, а е емблематична за начина, по който са извършвани основни ремонти с възлагане за текущи, посочи министърът.

 

Цялата отсечка е незаконна, ремонтът е извършен без одобрен проект, разрешително за строеж и строителен надзор, каза арх. Шишков. И допълни, че този път е един от 31, за които е имало изработени проекти, но никой не си е направил труда да ги възложи и изработи по проект.

 

Поръчката е направена от бившето ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура“ в периода от 2018 г. до началото на 2021, уточни той и заяви, че други служби ще търсят отговорността за всички тези проблеми. „За съжаление, това е било част от поведението, което ни превърна в строителен хаос в периода 2018-2021 г.“, каза регионалният министър.

 

По време на огледа беше взета за изследване ядка от асфалтовото покритие и проби от земната основа, за да се разбере как е направен пътят в дълбочина и дали отговаря на това, което би трябвало, ако ремонтът беше извършен по проект.

 

„Надяваме се поне асфалтът и земната основа да са добре, но за съжаление пътят е осеян с камъчета и с парчета от скали. Това е така, защото пътят е разширен повече от метър и скалната маса не е укрепена както трябва.

 

Освен всичко останало, няма и изпълнено отводняване и този път след няколко години няма да е в това състояние, което ние ще искаме. Обезпокоени сме от това, което виждаме и ще направим предписания“, допълни арх. Шишков.

 

50 млн. лева е стойността на целия участък от 31 км. Половината от тях - 25 милиона лева, вече са разплатени от последния редовен кабинет по решение на НС. Министър Шишков беше категоричен, че останалите 25 милиона няма да бъдат платени.

 

И припомни, че докато не се намери законово решение на казуса, ще се разплаща само извършеното законно строителство. „Бях предложил текст за изменение на Закона за устройство на територията, за да можем по законов път да направим проверки и да търсим начин да регламентираме тези строежи.

 

За съжаление създателите на строителния хаос реагираха изключително остро, грубо. Не само не пожелаха да го одобрят, но даже не дадоха решение. За да решим проблема, трябва да го изговорим, да намерим законово решение.“, каза още той.

И съобщи, че наскоро е била направена проверка в началото на автомагистрала „Хемус“ и там резултатите са по-фрапиращи отколкото на магистрала „Тракия“.

 

Там не става въпрос за незаконно строителство, но резултатите от ядките и от земната основа са още по-лоши отколкото от проверката, която е била направена на „Тракия“, уточни арх. Шишков и коментира, че вложеният асфалт е по-малко от изискваното, както и че се установява влагане на шлака от „Кремиковци“.

 

„Очевидно това, което се говореше в публичното пространство, започва да излиза като факти“, заключи регионалният министър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3308 |15.02.2023 Иван Шишков: До няколко месеца ще започне строителството на последния участък на АМ ”Европа” . 3| 3386 |12.02.2023 Иван Шишков: Панелките в България трябва да издържат на земетресение като в Турция . 9| 4219 |05.02.2023 Министър Шишков: Започваме да попадаме в капана на целия строителен хаос . 2| 3336 |05.02.2023 Пътят към хижа ”Алеко” е затворен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads