Реклама / Ads
1| 4650 |18.01.2024 НОВИНИ

"Школо продаде данните на българчетата" - смехотворен абсурд, зад който стои проблем

.
Източник: Miroslav Dzhokanov/Facebook
Вчера стана ясно, че Министерството на образованието е сезирало ДАНС и Комисията за защита на личните данни за придобиването на "Школо" от британска компания.
 

Образователната платформа, която ползват много от училищата у нас, беше продадена в края на миналата година. Институциите реагирали, след като се появили притеснения сред някои родители дали след продажбата личните данни на децата им са в безопасност. 

 

Въпреки че в случая е на практика елементарно да се сетим, че се продава продуктът "Школо", софтуерът, системата, а не данните на децата, явно това очевидно допускане е убегнало на някои родители, притеснени за децата си. 





По същия начин реагираха и много потребители в социалните мрежи, които побързаха да коментират, че данните на българчетата са продадени, че това е "началото на края", че "България се ръководи от чужди държави" и т.н. чувани много пъти - независимо конкретния наратив, устойчиви словосъчетания на ширещата се онлайн дезинформация.

 

"Данните от дневниците (оценки, отсъствия, адреси, имена и т. н.) НЕ са собственост на Школо. Съответно те НЕ са обект на продажба. Собственик на тези данни са училищата. Школо е само обработващ орган", посочи пък един от създателите на платформата Мирослав Джоканов във Facebook. 

 

"В Школо има конкретен брой инженери, които имат достъп до базата данни. Всеки един от тях е сключил специален трудов договор и е подписал серия декларации, свързани със защита на личните данни. Също така са преминали през обучение по темата. Също така в журнал се записва кой от въпросните програмисти кога е достъпвал базата данни. Служители на Juniper (британския купувач, бел. ред.) НЯМАТ достъп до въпросната база данни. Повтарям - нито един служител на Juniper няма достъп до базата данни", обясни той. 





"Има редица закони, наредби и сертификационни процедури, с които всеки администратор на лични данни е длъжен да се съобразява. Има комисии както на българско (КЗЛД), така и на европейско ниво (EDPS), които контролират изпълнението на тези закони и налагат свирепи санкции при съмнение за нарушение", продължава Джоканов. Това впрочем са все факти, които се предполага, че повечето отговорни възрастни лица знаят.

 

"- Британската компания НЯМА никакъв интерес към административните данни на българските ученици. Juniper купуват българския продукт с цел да го интегрират в Англия. Juniper нямат интерес към данните, обработвани в България", уточнява той. 

 

"Трябва да се гордеем с това, че най-големият софтуерен доставчик в Кралството потърси българска компания за помощ. Нека повторя - Juniper имат нужда от нашата технологична помощ. Оказва се, че това, което сме създали тук в България като продукт, е нещо, което те не притежават в Англия. Затова най-голямата софтуерна компания в Англия иска да интегрира ШКОЛО в Англия преди идния 15-и септември", посочва още Мирослав Джоканов.

 

Разбира се, паниката, че крадат данните на българчетата, въпреки че у нас действат регулации относно личните данни - регулации, чието наличие поне се предполага, че е разпространено знание, предизвика саркастични реакции от хората.


.
Nikolai Tsekov/Facebook

 

Особено разпространено е сравнението между твърдението "британците крадат данните на българчетата" и друго твърдение от близкото минало - "норвежците крадат български деца с влакове". Тогава подобни дезинформационни послания се разпространяваха в контекста на взимането на решение дали България да ратифицира Истанбулската конвенция, или не.

 

Макар и да се смеем на липсата на знания, които се предполага, че са масови, в цялата тази история с краденето на данните на българчетата има проблем.





Какъв е проблемът?

 

Първият проблем е, че щом знания, които се предполага, че са масови, се оказват нетолкова масови, държава трябва да си свърши работата и да обясни. Информационните кампании са добре дошли по всякакви теми, от тях винаги има полза.

 

Вторият проблем е дезинформацията. Западът иска да ни унищожи, да ни претопи, да ни отнеме българското - това е манипулацията, която твърдението "крадат данните на българчетата" всъщност ни казва, внушава. В Запада имаме враг - това е внушението, с което се нарушава общественият ни интерес както в този случай, така и в много други, които теъгват от "Забраняват шкембе чорбата" и стигат до "забраняват "Аз съм българче". 

 

ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4383 |18.01.2024 Търговският регистър вкара БФС в тупик. Не вписа Касабов като временен президент . 10| 9096 |18.01.2024 Фалшивата новина: НАТО ще разполага войски в България, мирише на война. МС представя фактите . 2| 4378 |18.01.2024 Шефът на КЗП превърнал регулатора в частна бухалка. Какво се случва в Комисията за защита на потребителите? . 35| 59306 |18.01.2024 Проф. Евгений Сачев пред ФрогНюз: С масонството са свързани Раковски и Левски! Индиана Джоунс и Джеймс Бонд са българи. ЦРУ е ползвало устава на Апостола

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads