Реклама / Ads
2| 3402 |20.09.2022 НОВИНИ

Шолц и Макрон остро: Готвеният от Русия референдум в Украйна е пародия и провокация

.
Путин, Шолц, Макрон
Германският канцлер Олаф Шолц заяви днес, че ”фиктивните референдуми”, които Русия възнамерява да организира в няколко украински области, са ”неприемливи”, предаде Франс прес.
 

„Много ясно е, че тези фиктивни референдуми са неприемливи и не съответстват на международното право“, каза канцлерът пред журналисти в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. „Всичко това е само опит за империалистическа агресия, която искат да облекат в такава форма“, добави Шолц, като призова Русия да изтегли войските си.

 

Установените от Москва власти в четири области на Украйна обявиха днес, че от 23 до 27 септември ще се състоят "референдуми" за присъединяване на тези територии към Русия. Канцеларията на украинския президент се зарече да ликвидира руската "заплаха", а министерството на отбраната сравни тези референдуми с нацисткия Аншлус на Австрия през 1938 г.


Френският президент Еманюел Макрон нарече „пародия и провокация“ организирането на референдуми в Донбас.


„Всеки вот за анексиране би бил безсмислен от правна гледна точка. Смятам, че това, което Русия обяви, е пародия", каза той пред репортери на Общото събрание на ООН.


Макрон заяви, че очаква да разговаря с Путин в близките дни.


"Предвижда се през следващите дни да проведем разговори с г-н Путин, особено по ядрения въпрос", каза той по телевизия BFM.


Френският президент заяви, че вече е обсъдил въпроса за ядрената безопасност с руския президент, и уточни, че външните министри на двете страни също са обсъдили този въпрос. Той заяви, че в сряда сутринта ще проведе среща по този въпрос с ръководителя на МААЕ Рафаел Гроси. "В резултат на този разговор ще общуваме с Путин през следващите дни", уточни Макрон.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7502 |16.09.2022 „Форин полиси“: Опасните амбиции на Шолц и Макрон за Европа . 0| 3764 |14.09.2022 Шолц: Путин не осъзнава, че решението Русия да нахлуе в Украйна е грешка . 0| 3775 |13.09.2022 Шолц поиска от Путин да изтегли войските си от Украйна и да седне на масата на преговорите . 0| 2728 |13.09.2022 Шолц: Германия ще стане независима от руски газ до края на 2023 година

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads