Реклама / Ads
15| 3603 |10.03.2023 НОВИНИ

”Шпигел”: С подправен български паспорт е наета яхтата за взрива на ”Северен поток”

.
Предполагаемата група, за която се смята, че е замесена в саботажа на газопроводите ”Северен поток”, е използвала при наемането на яхтата ”Андромеда” в Германия подправен български паспорт, съобщи германското списание ”Шпигел”, цитирано от БТА. Немското издание се позовава на данни от разследването.
 

"Ню Йорк таймс", "Ди Цайт", две големи германски телевизии и "Вашингтон поуст" в един ден - вторник, но с няколко часа разлика публикуваха данни за неясна и недоказана украинска връзка в авариите миналия септември на газопроводите "Северен поток" 1 и 2.


По-рано "Шпигел" съобщи, че групата е наела 15-метровата ветроходна яхта "Андромеда", за да превози експлозивите до "Северен поток". Уточнява се, че плавателният съд, който е от тип "Бавария Крузър 50" (Bavaria Cruiser 50), е нает чрез чартърна фирма.


Подводни експлозии са регистрирани във Финския залив на фона на руски ядрени учения, съобщава Moscow Times. Финландските сеизмолози са регистрирали четири експлозии на 20 октомври в руски териториални води на около 40 км от Виборг и на 30 км от финландската граница.

Във вторник „Ню Йорк таймс“, позовавайки се на американски официални лица, съобщи, че саботажът на газопроводите може да е бил извършен от някаква "проукраинска група", която е действала без знанието на американските власти.

 

Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус обаче призова за предпазливост по отношение на съобщенията, че газопроводът "Северен поток" е бил саботиран от проукраинска група и повдигна въпроса за възможността за операция под фалшив флаг, целяща да прехвърли вината за атаката върху Киев. "Също толкова лесно би могло да става дума за операция под фалшив флаг, целяща да прехвърли вината върху проукраински групи", заяви Писториус пред радио „Deutschlandfunk”. "Вероятността е също толкова голяма", каза още той.

 

Германският вестник „Ди цайт“ пък обяви, че паспортите, предоставени за наемане на яхтата, използвана от заподозрените, са били "професионално фалшифицирани". Въпреки че разследващите не изключват възможността за операция под фалшив флаг, те я смятат за малко вероятна, пише вестникът.

 

Германските медии твърдят, че според разследването неидентифицираната група се състои от петима мъже и една жена.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3289 |10.03.2023 Председателят на българския клуб в Битоля Люпчо Георгиевски е получил от съда две нови обвинения . 0| 3037 |10.03.2023 Радев за спасяването на евреите: Българският народ и държава издържаха невероятен тест . 1| 3399 |10.03.2023 Историкът проф. Вили Лилков: Хуманността е в основата на спасяването на българските евреи . 2| 3010 |10.03.2023 Отбелязваме 80 г. от спасяването на българските евреи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads