Реклама / Ads
12| 2852 |20.04.2021 НОВИНИ

Шпионският скандал в Чехия изрита „Росатом“ от търг за нов ядрен реактор

.
Източник: БГНЕС
Чешкото правителство обяви, че няма да покани руската компания „Росатом“ да участва в правенето на оценки по сигурността преди планиран търг за изграждането на нов реактор в атомната електроцентрала „Дуковани“. Това заяви министърът на промишлеността и търговията Карел Хавличек, цитиран от Ройтерс.
 

Решението, което на практика изключва Русия от търга за милиарди долари, бе обявено два дни след като Прага изгони 18 служители на руското посолство заради подозрения, че руското разузнаване е замесено в експлозиите в склад за боеприпаси в Чехия през 2014 година. Това е най-големият скандал между Москва и Прага от края на съветската доминация в Източна Европа през 1989 г.

 

Според Русия това обвинение е абсурдно, а „Росатом“ заяви, че решението за изключването му от търга е политически мотивирано.

 

„Съжаляваме за решението на чешките власти, защото руската и чешката ядрени индустрии имат сериозни перспективи да развият взаимноизгодно партньорство“, обяви компанията.

 

В Чехия се водеше яростен дебат дали Русия трябва да има място в търга за изграждане на нов реактор, който да замени остарелите блокове в „Дуковани“, собственост на компанията ЧЕЗ, в която държавата е мажоритарен собственик.

 

Министерството на промишлеността обяви през март предварителен кръг за селектиране на потенциални инвеститори, свързан с правенето на оценка по сигурността. Официалният търг се очаква да бъде обявен, когато новото правителство встъпи в длъжност след изборите през октомври.

 

Хавличек каза вчера, че покани ще бъдат изпратени на американска, френска и южнокорейска компания. „Росатом“ няма да има право да доставя ключови ядрени технологии дори и в консорциум.

 

По-рано тази година чешките политически партии се споразумяха да изключат от участие и Китай.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 3325 |19.04.2021 Дипломатическите искри между Прага и Москва: Външните министри на ЕС подкрепиха Чехия . 6| 3096 |19.04.2021 Москва отговори на Чехия с 20 изгонени дипломати . 20| 3111 |18.04.2021 Заради шпионската сага: ”Росатом” може да не бъде допуснат до търга за АЕЦ в Чехия . 4| 4073 |18.04.2021 Скандално решение на АПИ остави над 2000 души без пряк достъп до главен път

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads