Реклама / Ads
2| 4244 |21.04.2019 НОВИНИ

В Шри Ланка са очаквали атентатите, расте броят на жертвите

.
Източник: БГНЕС
Главният полицейски началник на Шри Ланка е издал предупреждение за повишена тревога на територията на цялата страна още преди 10 дни за очаквани бомбени атаки, планирани от атентатори самоубийци в емблематични църкви в страната, съобщава АФП.
 

Днес редица взривове в храмове и хотели оставиха след себе си жертви, ранени и разрушения. Главният полицейски началник Пуджут Джаясундара е изпратил предупреждението до високопоставени лица в правителството още на 11 април, съобщава БНТ.

 

„Чуждестранна разузнавателна агенция ни съобщи, че групировка, наречена NTJ (National Thowheeth Jama’ath) планира да извърши самоубийствени атаки срещу църкви, както и срещу посолството на Индия в Коломбо“, се посочва в предупреждението.

NTJ е радикална мюсюлманска групировка в Шри Ланка, която се появи миналата година и вече е свързана с няколко вандалски прояви срещу будистки храмове в страната.

 

Агенциите съобщават, че расте броят на жертвите при взривовете. 156 са вече жертвите на серията от взривове, съобщава АФП, като се позовава на полицейски източници. Сред жертвите има и 35 чужденци – американски, британски и холандски граждани. Според РИА Новости ранените са близо 360 души. Си Ен Ен съобщава за 560 пострадали.

 

Междувременно премиерът на Шри Ланка Ранил Викремесинге заклейми серията от взривове като ги нарече „акт на страхливци“ и заяви, че кабинетът му работи „по овладяване на ситуацията“.

 

„Призовавам всички граждани в този трагичен момент да запазят спокойствие, да останат силни и обединени“, написа премиерът в профила си в Туитър.

 

Финансовият министър Мангала Самаравеера написа в профила си в „Туитър“, че при атаките са загинали много невинни хора и експлозиите са „добре координиран опит да се създаде хаос и анархия и да се убият множество хора“

 

„Свикано е спешно заседание на кабинета. Текат спасителни операции“, посочи министърът на икономическите реформи Харша де Силва в профила си в социалните мрежи. Той призова хората да запазят спокойствие и да останат по домовете си докато ситуацията бъде овладяна.

 

В столицата на Шри Ланка – Коломбо бяха взривени по-рано днес три луксозни хотела –  „Шангри Ла“, „Синамън гранд“ и „Кингсбъри“. Експлозии прогърмяха и в три католически църкви – “Свети Антоний” в столичното предградие Кочикаде, “Свети Себастиан” в Негомбо – северно от столицата и “Цион” в Батикалоа в източната част на острова. Властите предупредиха, че броят на загиналите и пострадалите вероятно се разминава, тъй като в църквите е имало огромно множество хора, отбелязващи Великден. Болниците са препълнени, а в районите на взривовете цари хаос. Достъпът до мястото на взривовете е блокиран. Има десетки екипи на полицията, пожарната и спешна помощ.

 

Експлозиите са били координирани и са избухнали по едно и също време на няколко места на островната държава. Все още никой не е поел отговорност за атаките, които властите вече определиха като тероризъм. Изяснява се какво точно е предизвикало взривовете – нарочно поставени бомби или са били атентатори самоубийци.

Президентът на страната Майтрипала Сирисена в извънредно обръщение към нацията, заяви, че е шокиран от случилото се и призова към спокойствие.

 

Великден е важен празник в християнския свят. Едва 6 процента от предимно будисткото население в Шри Ланка изповядва католицизма, но тази религия се разглежда като обединяваща, тъй като е изповядвана от две етнически групи.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4212 |21.04.2019 Взривове в Шри Ланка по време на Великденската служба . 2| 4888 |02.12.2016 Мис Исландия била дебеланка . 0| 3715 |28.09.2016 Носеща планка се скъсала в злополучния асансьор . 4| 4688 |10.09.2015 Изследване: В Шри Ланка пенсионерите са по-добре, отколкото в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads