Реклама / Ads
4| 5650 |20.07.2017 НОВИНИ

Ще борим корупцията със съвещания и планове от министерствата

.
Вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева ръководи за първи път днес заседание на Националния съвет по антикорупционни политики към Министерския съвет като негов председател и национален координатор, съобщиха от правителствената информационна служба.
 
„Убедена съм, че докато всеки един министър или директор на дирекция не приеме създаването и прилагането на антикорупционни политики в своята администрация като лична кауза, трудно можем да говорим за борба с корупцията, дори като превантивна мярка“, посочи вицепремиерът в началото на заседанието на съвета.

„Силно се надявам в работата си занапред да даваме конкретни препоръки, а не да се отнасяме просто формално“, добави Захариева. Пред членовете на съвета тя уточни какъв ритъм и стил ще има органът: „Очаквам всяка институция да подходи не формално, като преписва нормативни разпоредби, а да опише конкретните антикорупционни мерки, които ще предприеме”.

Съветът постави срок до 30 август на министерствата за представяне на антикорупционните си планове, след което Центърът за превенция и противодействие на корупцията ще извърши анализ и ще предложи конкретни мерки за борба с корупцията, включително и изготвяне на стандарти за проверка на интегритет на служителите в държавната администрация.

Обсъдена и приета беше пътна карта, която следва препоръките от доклада за Механизма за сътрудничество и проверка от 2017 г., с мерки за отстраняване на слабостите при разследването и наказателното преследване на случаи на корупция, както и механизъм за отчитане на постигнатия напредък пред обществеността.

Пътната карта предвижда в края на октомври, след провеждане на обсъждане, работна група да изготви предложения за промени в Наказателния кодекс относно корупционните престъпления, като се обхване и частният сектор.

„Съгласна съм, че е необходима изцяло нова наказателна концепция“, допълни министър Захариева по време на обсъжданията с уточнението, че в кратък срок трябва да се изготвят неотложните законодателни промени.
Националният съвет по антикорупционни политики е създаден през 2015 г. със задача координира и контролира създаването и изпълнението на антикорупционни политики.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5973 |13.07.2017 Италия готова да ни даде софтуер за борба с корупцията . 0| 5479 |07.07.2017 Нинова: Искаме орган за борба с корупцията, но не назначаван от МС . 6| 6894 |24.06.2017 Радев: Няма политическа воля за борба с корупцията по високите етажи . 1| 5862 |22.06.2017 ПЕС: Ще се борим за социален план за Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads