Реклама / Ads
8| 3076 |02.06.2023 НОВИНИ

Ще има ли развръзка за Навални? ЕСПЧ ще обяви присъдата си по делото за отравянето му следващата седмица

.
Източник: личен архив
Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) ще обяви следващата седмица присъдата по делото за отравянето на руския опозиционер Алексей Навални, съобщи пресслужбата на Съвета на Европа, цитирана от БТА.
 

Делото се отнася до отказа на руските власти да започнат наказателно производство за "предполагаемо отравяне на жалбоподателя с химически нервнопаралитичен агент от групата "Новичок" през август 2020 г., което доведе до изпадането му в кома и поставянето му на апарат за поддържане на живота", се посочва в съобщението.

 

Извършените в Русия съдебно-медицински експертизи са показали, че у Навални и в предоставените за изследване предмети не са открити силнодействащи или отровни, наркотични, психотропни вещества или техни съставки.

 

След като Навални беше откаран със самолет в Германия, правителството в Берлин обяви, че резултатите от изследванията на пробите на Навални са разкрили недвусмислено доказателство за наличието на химическо нервнопаралитично вещество от групата "Новичок", забранено по Конвенцията за химическите оръжия.

 

Позовавайки се на член 2 (право на живот) и член 13 (право на ефективна защита) от Европейската конвенция за човешките права, Навални обжалва отказа на руските власти да образуват разследване.

 

Отбелязва се, че Навални е внесъл общо 28 жалби до ЕСПЧ. Съдът вече се произнесе по осем дела след 2014 г., като по всички решени случаи установи множество нарушения, включително по член 18 от Европейската конвенция за човешките права (скрита цел за ограничаване на права). Постановените съдебни решения са изпратени до Комитета на министрите към Съвета на Европа, като на последното си заседание през март тази година комитетът изрази съжаление, че Навални все още не е освободен и е държан основно в изолация и без пряк и неограничен достъп до своите защитници.

 

След 26 години членство, Русия бе изключена на 16 март миналата година от Съвета на Европа, по-малко от месец след като започна война в Украйна. Шест месеца по-късно Русия престана да бъде страна по конвенцията за правата на човека.

 

В съобщение по този повод Съветът на Европа тогава поясни, че ЕСПЧ остава компетентен да разглежда жалби срещу Русия за действия или бездействия, извършени до 16 септември 2022 г., като в съда остават "висящи" 17 450 жалби срещу руската страна. По силата на конвенцията за човешките права Русия има обвързващо правно задължение да изпълнява присъди и решения на ЕСПЧ.

 

Уточняваше се, че 2129 присъди и решения все още не са изпълнени изцяло от Русия и остават под наблюдението на Комитета на министрите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2712 |02.05.2023 Сакскобургготски и Местан осъдиха българската държава в ЕСПЧ . 1| 2785 |21.04.2023 Трагична развръзка: Почина мъжът, пострадал в катастрофата на пътя София-Самоков . 2| 2851 |18.04.2023 Окончателна развръзка на делото ”Хитрино”: Машинистите влизат в затвора . 5| 2737 |13.04.2023 Отровен ли е Алексей Навални?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads