Реклама / Ads
22| 7720 |02.10.2021 НОВИНИ

Спор в ефир: ”Поразяващата уста” срещу проф. Герджиков, той я обвини в лъжа

.
Проф. Анастас Герджиков, Татяна Дончева
Тази сутрин в ефира на БНТ се заформи поредният спор с участието на ”поразяващата уста” Татяна Дончева и един от кандидатите за президент професор Анастас Герджиков - ректор на СУ. Дончева коментира остро кандидатурата на професора, като го нарече “ортодоксален гербаджия” във връзка с това, че ГЕРБ ще подкрепи ректора в президентската надпревара.
 

"Нито свършва, нито започва политическата криза на 14-ти ноември. Тази криза има прояви в това, че е много трудно да се състави правителство на базата на един силно фрагментиран парламент и на базата на фактори, условия, хора, групи, които работят зад кулисите. И които трудно се подават на анализ. " - каза Дончева в началото на своето участие по БНТ.

 

Относно професор Герджиков и неговата кандидатура за президент тя коментира: 

 

"Проф. Герджиков ще бъде невъзможен съставител на едно правителство, тъй като той няма никакъв опит в тези отношения и никаква идея какво се развива в задкулисието. Когато кажете партии на протеста и партии “не” на протеста, които подкрепят Румен Радев, ще трябва да имате предвид, че не всички, които се наричат “партии на протеста” и са заявили подкрепа за Румен Радев, ще го подкрепят ефективно, а всъщност това е решаващо. Ще дам пример - кампанията на Петър Стоянов, когато той се оказа подкрепян от всички от думи, но на дела - не. И това му коства резултатът. В съставянето на правителството е много важно да се минимизира влиянието на Бойко Борисов и ГЕРБ. Като това влияние не е само в прякото участие на ГЕРБ, до което те се домогват, за да внушат, че те сa фактор, без който не може.

 

Извадих един цитат, който може би ще даде някакъв ключ към това защо проф. Герджиков е номиниран от ГЕРБ и какви очаквания трябва да му стоварим, влизайки в тази кампания. Това е част от неговото слово, което той е произнесъл при удостояването на Бойко Борисов "доктор хонорис кауза" на СУ, това е станало по времето на неговото ректорство. И в това похвално слово се чува следното:


"За шест месеца, един кратък срок, г-н Борисов направи повече, отколкото е направил Стефан Стамболов за 7 години или Тодор Живков за повече, имаме пример за изключителен талант, съчетан с огромна всеотдайност и честност, които дават плодове не само за българския народ, но и за нашите съседи, които искаме да ни бъдат приятели"


Номинирането на професор Герджиков, от страна на ГЕРБ, е израз на отношенията между тях, които датират много по-отдавна. Заслугите на ГЕРБ за избора на професора за ректор на СУ, за налагането на му като общества фигура и съответно има една любвеобилност, почит, поклонение, любов, от страна на професор Герджиков, към Бойко Борисов. Това е ортодоксален гербаджия, който не дава на ГЕРБ повече от приводна гражданска подкрепа. "

 

След думите на Дончева по адрес на професор Герджиков, самият ректор на СУ се включи в ефира на БНТ с телефонно обаждане. Двамата проведоха следния "разговор":

 

Проф. Герджиков: "Мои колеги се обадиха разтревожени, че г-жа Дончева лъже и обижда и мен, и университета. Не е вярно, че СУ е присъдил титлата почетен доктор на г-н Борисов, не е вярно и че съм говорил словословия за него. Очаквам г-жа Дончева да се извини незабавно на мен и СУ "


Дончева: “Г-н Герджиков, аз намерих това снощи в интернет, ако това не е така, аз ще проверя и ще ви се извинява!”


Проф. Герджиков: “Аз виждам един надпис отдолу “кой може и кой трябва да управлява, кой иска и кой може да управлява..” Сигурен съм, че г-жа Дончева иска да управлява, ако събира информацията си в интернет, явно не може.”


Дончева: “Е, съжалявам, в интернет е информацията, ние сме електронно общество.”


Проф. Герджиков: "Не съм доволен от отговора, ще бъда доволен, когато Дончева се извини. Ще давам интервюта от понеделник. За два пъти вече бях залят с помия три пъти във връзка с кандидатурата си."

 

Проектът Петков-Василев изповядва радикални проблеми в съдебната система, без те да са доминанта и без да има голямо разбиране там, коментира още Татяна Дончева.

 

Според нея "Продължаваме промяната", ДБ и ИБГНИ трябва да си взаимодействат, като "Продължаваме промяната" да поеме повече тежест в икономиката, ДБ да поеме по-големия товар върху съдебната реформа, а ИБГНИ да поеме социалната политика.

 

В крайна сметка Татяна Дончева се извини на професор Герджиков с публикация във Фейсбук:

 

"Поднасям своите най-искрени извинения на професор Анастас Герджиков за твърдението ми в предаването "Денят започва" по БНТ, че под негово ръководство Софийският университет "Св. Климент Охридски" е направил Бойко Борисов доктор хонорис кауза и му желая успех в предизборната кампания!" - пише тя.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3973 |01.10.2021 Назначиха нов заместник-министър на транспорта от Оксфорд . 2| 3084 |01.10.2021 Вече влизаме във Великобритания само с международен паспорт . 2| 4606 |29.09.2021 Брекзит в действие: От 1 октомври влизаме във Великобритания само с международен паспорт . 3| 3712 |28.09.2021 Валентин Граматиков: Ще подпишем споразумение с Камара „Пътища“, за да може да решим проблемите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads