Реклама / Ads
6| 4449 |10.02.2011 НОВИНИ

И в ЕП ще обсъждат родните СРС-та

.
В Европейския парламент ще се проведе дебат за използването на СРС-тата в България. Това ще се случи във вторник вечерта. Решението е от днес на председателите на парламентарните групи. Въпросът е включен в проектопрограмата за предстоящата пленарна сесия в Страсбург от 14 до 17 февруари.
 

Въпросът е включен в проектопрограмата за предстоящата пленарна сесия в Страсбург от 14 до 17 февруари.В края на януари евродепутатът от НДСВ Станимир Илчев съобщи, че Групата на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) в ЕП е изпратила писмо до ЕК във връзка с подслушванията в България. В него се поставя въпросът дали ситуацията в страната ни е в разрез с европейските задължения по отношение на правата на човека и основните свободи и правото на личен живот.

„Има случаи, в които не е ясно дали е имало официално съдебно разрешение за използването на СРС-та, както и умишлено представяне на информация, получена от СРС, на медиите, а не на съответните оторизирани институции. В много от случаите на подслушване има очевидни политически манипулации, които известни и неизвестни обществени сили и фактори формулират в контекста на започнала вече предизборна кампания“, пише още във въпроса до ЕК.


Освен че искат ЕК да отговори дали увеличаващото се използване на СРС-та у нас не е в разрез с европейските задължения по отношение на правата на човека и основните свободи и правото на личен живот, от АЛДЕ настояват в ЕП да се проведе дебат по въпроса.

Тогава жълтият евродепутат Станимир Илчев категорично отхвърли обвиненията, че с действията си цели да злепостави българското правителство. “ЕК чрез своя говорител Марк Грей поиска от българското правителство много ограничена по своя обхват информация – дали са законно разрешени подслушванията на разговори със специални разузнавателни средства, или не. Комисията не може да си представи действителната картина у нас”. Така Илчев обясни мотивите си да поиска заедно с колегите си либерали провеждането на подобен дебат. “Нещата за ЕК не могат да се изчерпват с еднократен отговор: Винаги се иска разрешение. Това е така по закон, всички го знаем. Ние се интересуваме от отклоненията от закона”, аргументира се той пред „Всеки ден”.

Европейската комисия вече поиска официално от България повече информация за изнесените напоследък записи на разговори между високопоставени политически фигури. Питането беше изпратено до Министерството на правосъдието, с което Еврокомисията работи по тази проблематика в рамките на мониторинговия механизъм.

Говорителят на ЕК Марк Грей припомни, че в Брюксел искат да знаят на първо място дали подслушването е било разрешено от съдия. В зависимост от това и от автентичността на записите, Европейската комисия ще определи какви да бъдат евентуалните й следващи стъпки, каза говорителят.

По информация на БНТ отговорът до ЕК е дошъл директно от главния прокурор на България, въпреки че запитването на Брюксел беше отправено към Министерството на правосъдието. Според говорител на ЕК, който отказа да навлезе в детайли, отговорът съдържа пакет от мерки, предприети от българската прокуратура във връзка с изтеклите в медиите разговори, добити чрез специални разузнавателни средства.

ЕК ще чете отговорът през призмата на европейските критерии за законност и прозрачност. Т.е. така както оценява напредъка на борбата с корупцията и организираната престъпност, които са основен обект на оценка в редовните доклади на Комисията. Дали обаче скандалният случай с подслушаните разговори ще влезе в поредния доклад, Брюксел още не е решил.

Скандалът с подслушванията се пренесе в Европейския парламент още при откриването на месечната сесия в Страсбург на 17 януари. Тогава Станимир Илчев поиска помощ от европейските институции за преструктуриране на българските спецслужби.

“В България расте тревогата от увеличаващото се използване на специални разузнавателни средства, назрява и страховита психоза от подслушване”, обяви Илчев. Според него усещането на българските граждани е, че институциите не работят добре и че брутално се нарушават човешки права – без борбата с престъпността да е станала по-ефективна.

Илчев разказа пред евродепутатите, че и министър-председателят на България вече е сред участниците в подслушан разговор с компрометиращо съдържание и заключи, че като нова страна членка на Евросъюза, България се нуждае от съдействие, за да преструктурира специалните си служби.

Колежката му от ГЕРБ Илиана Иванова обяви, че в основата на скандала са хора, които имат интерес от срастването на престъпността с държавата. “Източникът на подслушаните разговори е с неясен произход, остава анонимен, никой не поема отговорност за разпространението им”, заяви тя пред евродепутатите.

Иванова обясни, че в основата на скандала са волята за реформи и недопускането на влияние от страна на бившата Държавна сигурност, както и предстоящите президентски и местни избори. „Кръговете, които покровителстваха срастването на престъпността с държавата и се облагодетелстваха от него, сега търсят реванш за засегнатите си интереси“, обяви Иванова.

Евродепутатът от ГЕРБ подчерта още, че България е правова държава, че СРС-та у нас се използват само в рамките на закона и че въпреки тези опити за насаждане на недоволство от управлението, правителството няма да допусне нелегитимни интереси да пречат на борбата му с престъпността.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4459 |16.07.2010 Депутати обсъждат присъединяването на Сърбия към ЕС . 0| 4964 |24.03.2010 Плевнелиев и строителни фирми ще обсъждат забавени плащания . 1| 4655 |16.12.2009 Обсъждат промените в НК . 1| 4861 |14.12.2009 Борисов и Ромпой обсъждат проблеми на ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads