Реклама / Ads
Frognews
2| 3015 |25.11.2019

Ще опазват пчелите и природата с общоевропейска кампания

.
Европейска гражданска инициатива за извеждане от експлоатация на синтетичните пестициди до 2035 г., в подкрепа на земеделците и за опазване на пчелите и природата започва днес. Ако инициативата успее да събере поне 1 милион подписа до септември 2020 г., ЕП и ЕП следва да превърнат исканията на инициативата в нормативни актове.

Това съобщиха от Фондацията за околна среда и земеделие, цитирана от Дарик.

 

Около 90 организации от 17 страни от ЕС съвместно откриват кампанията, която е подкрепена и от множество биоземеделски асоциации. Според международни експерти четвърт от дивите животни в Европа са опасно застрашени, а половината от природните местообитания са в неблагоприятно състояние, екосистемните услуги се влошават.

 

Междувременно милиони фермери са изтласкани от земеделието заради несправедливи цени, липса на подкрепа от правителствата, латифундисти и големи корпорации, смятат организаторите на инициативата, които отбелязват, че около четири милиона малки земеделски стопанства са изчезнали между 2004 и 2016 г. в ЕС. Бързият упадък, както на малките стопанства, така и на дивата природа е дълбоко вкоренен в настоящия ни модел на производство на селскостопански храни, който до голяма степен разчита на мащабното монокултурно земеделие и използването на синтетични пестициди, смятат те. Според тях до допълнително влошаване на ситуацията води Общата селскостопанска политика на ЕС, която активно финансира именно тази форма на селско стопанство, чрез системата си за субсидии, която благоприятства масовото производство, вместо да подпомага фермите с малки размери и екологично земеделие.

 

Сред исканията на Европейска гражданска инициатива е Европейската комисия да внесе законодателни предложения за извеждане от експлоатация на синтетичните пестициди до 2035 г. Те настояват за намаляване на синтетичните пестициди в земеделието на ЕС с 80 на сто до 2030г., започвайки с най-опасните, и достигане на 100% чисто от синтетични пестициди земеделие до 2035 г. Друго искане е за възстановяване на природните екосистеми в земеделските райони, така че земеделието да се превърне в лост за възстановяване на биоразнообразието. Освен това настояват за подкрепа за фермерите в преход, като се работи за реформи в земеделието, чрез приоритизиране на малките, разнообразни и устойчиви земеделски стопанства, подкрепа за бързо увеличаване на агроекологичните и биоземеделски практики, внедряване във фермите на независими обучения и проучвания за свободно от пестициди и ГМО земеделие.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Иво Христов: Споразумението с Меркосур заплашва биоразнообразието, пчелите и земеделието в Европа 0| 3962 |19.11.2019 . Пчелите са на привършване, с 50 % е намаляла популацията в Русенско 0| 3501 |31.10.2019 . Четвъртокласниците се явяват на матура по „Човекът и природата“ 0| 2967 |16.05.2019 . ООН: Голяма част от природата вече е загубена 0| 3214 |03.05.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ