Реклама / Ads
5| 5728 |06.12.2012 НОВИНИ

ЕК ще разследва „зелената” такса в България

.
Европейската комисия разследва по ускорена процедура таксите, които правителството въведе върху производството на "зелена" енергия в България.
 

Eвропейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер заявява, че Комисията разследва дали тази мярка отговаря на "достиженията на правото на ЕС в областта на енергетиката", съобщава КРОСС.

За разследването ще бъде използвана сравнително нова процедура за проверка на съответствието на законодателството в страните членки на европейското право, известна като EU Pilot.

Тя цели ускоряването на разрешения на проблемите, свързани с прилагането на законодателството на ЕС - особено при въпроси, повдигнати от граждани или фирми - за които се изисква потвърждаване на фактическата или правната ситуация в дадена държава членка.

Процедурата се използва като предверие преди започване на наказателна процедура.

Според нейните условия България има 10 седмици да отговори на въпросите на Европейската комисия, които са изпратени още през октомври. Службите на Европейската комисия ще имат още толкова време за решение.

Ивайло Калфин отправи питане до Европейската комисия на 16 октомври с искане да получи разяснения по три въпроса: съответства ли въвеждането на въпросните такси, без обяснение за тяхната стойност, на европейското законодателство; предвиждането на различни размери на таксата в зависимост от периода за включване за предишни години не нарушава ли конкурентната среда; смята ли Европейската комисия да предприеме действия предвид очакваните фалити на производители на възобновяема енергия в България в резултат на въведените такси за достъп до енергийната мрежа?

С решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) от октомври 2012 г. в България бяха въведени ежемесечни такси, които производителите на енергия от възобновяеми източници трябва да плащат за достъп до енергийната мрежа. Таксата е между 10 и 39 % от цената на енергията от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). В резултат на решението се очакват незабавни фалити, предимно на малки и средни производители на енергия от ВЕИ, за които размерът й е непосилен.

Предложението предизвика силна реакция, както сред представителите на бизнеса и потребителските организации, така и сред дипломатическите представители, акредитирани в България.

15 посланици, включително от 11 държави членки на ЕС, изпратиха на 8 октомври 2012 г. писмо до българския ресорен министър, в което изразяват сериозна загриженост във връзка с решението, което според тях влошава бизнес средата в България. Те призовават за незабавна намеса от страна на правителството.

До този момент правителството на България не е предприело никакви действия - нито за отмяна на таксата, нито дори за мотивиране на нейното въвеждане.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5039 |03.12.2012 Брюксел разследва БЕХ за възпрепятстване на конкуренцията . 17| 5194 |16.11.2012 Интерпол рестартира разследването на атентата в "Сарафово" . 43| 6837 |15.11.2012 Разследват бизнесмен, близък до Марковска . 31| 6372 |13.11.2012 Британският посланик зове за разследване на съдия Марковска

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads