Реклама / Ads
2| 5040 |01.12.2010 НОВИНИ

Ще вдигат данъка на имотите под Витоша

.
Данъчните оценки на имотите в т.нар. престижни квартали "Драгалевци" и "Княжево" в столичния район "Витоша" вероятно ще се увеличат с 18 процента. Предложено е във втора зона вече да бъдат и кварталите "Симеоново-север", вилна зона "Малинова долина", вилна зона "Малинова долина-Герена", кв. "Княжево", вилна зона "Киноцентър
 


Актуализация на зоните на Столичната община за определяне на данъчните оценки на недвижимите имоти е предложена от зам.-кмета Минко Герджиков. Докладът с предложението до общинските съветници е публикуван на интернет-страницата на Столичния общински съвет.

Базисната данъчна стойност на един кв.м. застроена площ, определена в Закона за местни данъци и такси в зависимост от конструкцията на сградата, варира от 17 лв. за масивна конструкция до 4.40 лв. за паянтова сграда. Базисната стойност се умножава с коефициент за местоположение на имота, съгласно местонахождението му в различните зони на града. За първа зона коефициентът е 93,6, за втора - 74,9, за трета - 63,2, за четвърта - 42,1 и за пета - 28,1.

В доклада на зам.-кмета Герджиков се посочва, че сегашните граници на зоните в град София са определени през 1998 г., но заради бързо променящата се инфраструктура на града, разширяване на центъра, оформянето на престижни квартали с особено големи и луксозни къщи, се предлага да бъдат разширени 1 и 2 зони, и променени зоните на кварталите "Бояна", "Драгалевци", към по-високи.

Освен сега съществуващите имоти към Първа зона се предлага да се включат и кварталите "Банишора", "Зона Б-5", "Зона Б-18". ж.к. "Сердика", ж.к. "Иван Вазов", кв. "Кривата река", участъка между Централна гара, Централна автогара и Сточна гара и др.

За имотите, преминаващи от втора в първа зона данъчната оценка ще се увеличи средно с 25%, а на имотите преминаващи от трета в първа зона - с около 45%.

Определянето на нови граници на зоните на София ще доведе до по справедливо разпределение на данъчната тежест върху собствениците на имоти в столицата. В централните и престижни райони ще се завиши данъчната оценка, съответно размерите на данък недвижим имот и такса битови отпадъци, за сметка на по-крайните квартали, където промени не се предлагат, посочва в писмените си мотиви към доклада заместник-кметът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5101 |26.11.2010 СБЖ свика спешно събрание за имотите си . 3| 4929 |16.11.2010 БАН и Алма Матер се вдигат на нов протест . 63| 6852 |09.11.2010 А. Иванов: Купих си имотите със заеми от приятели по Жан-Виденово време . 53| 6813 |03.11.2010 Цветанов оправда имотите си от трибуната на НС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads