Реклама / Ads
4| 3730 |05.02.2024 НОВИНИ

Сянката на плажа ще става все по-скъпа

.
С нови, по-високи цени на чадърите и шезлонгите, както и поскъпване на цените на плажните капанчета ще ни изненада предстоящият летен туристически сезон, предават от Българското национално радио. 
 

За 2 години инфлационния индекс, с който се повишиха таксите на концесионерите на морските плажове, достигна 25%. Тази седмица концесионерите ще поискат от Министерския съвет да преразглежда на договорите им с цел да се премахнат пределните цени на чадър и шезлонг, заложени в тях.

 

Още миналата година държавата даде заявка, че цените на наемите и концесионните такси ще вървят нагоре. За 2023 година повишението беше с 15.3%. Въпреки това, концесионери и наематели на много от плажовете успяха да задържат цените на плажните услуги на допустимо ниво. За този сезон обаче държавата поиска повишение с нови 9.5%. На част от плажните ивици цените на чадъри и шезлонги са достигнали тавана заложен в договорите на концесионерите с държавата. Сега те ще поискат да отпадне тавана на цените, за да могат концесионерите да компенсират предстоящото увеличение на таксите.





"Всяка година ги индексират с инфлационния индекс. За миналата година останахме учудени – обявяват един инфлационен индекс, а увеличиха таксите с 15%. Тази година пак, на база на това, което е обявено като инфлационен индекс, вдигнаха с 9.5%", коментира пред БНР заместник-председателят на Асоциацията на концесионерите на морски плажове Николай Димитров.

 

Концесионерите отчитат и други фактори – по-големите разходи за минимални заплати и осигуровки, поскъпването на тока и водата, а всичко това оскъпява и цената на услугата на плажа. Според Димитров се върви в посока изпразване на плажовете. На фона на това растат и изискванията за плажовете.

 

"Плаж, който е по-голям от 200 метра, да има задължително освен медицинския пункт, и подвижен реанимационен екип с реанимобил”, допълва Димитров.

По думите му, такова струпване на медицински екипи и спасители по плажовете като у нас в Европа няма

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 7398 |05.02.2024 Акция в ГДБОП: Закопчаха полицай, шпионирал за Русия . 5| 16099 |05.02.2024 Бивш шеф на НСлС: Корупцията убива. Ако тя не съществуваше, такива като Мартин - Нотариуса, нямаше да ги има . 1| 3802 |05.02.2024 Нова схема точи данни от името на Netflix . 6| 4089 |05.02.2024 Прокуратурата - бухалка за медиите? Скалъпени доказателства целят уронване на престижа на журналисти с авторитет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads