Реклама / Ads
4| 8869 |28.06.2023 НОВИНИ

Сигнал до Фрог: Ваучерите за храна - стимул за работника или за работодателя?!

.
Ваучерите - към заплатата или стимул?
Работя в туристическия бранш. Няма значение позицията ми, важно е какво виждам, а то е и в останалите браншове, с много малки изключения. Ваучерите за храна са част от заплатата, а не допълнителен стимул. Пример: договорена нетна заплата е 1800 лв, преведени по карта са 1680 и след 10 дни се получават 120 лв във ваучери за храна. Естествено, във ведомостта е написана друга сума, обикновено като премия, от която се приспадат данъците и се пишат ваучерите под тях.
 

Тоест, на хартия всичко е перфектно за работодателя, Работникът е винаги прецакан. Повдигам въпроса заради всички онези, които мълчат и търпят, за да не си загубят работата и дохода.

 

Големите борци за работниците от БСП въведоха схемата с ваучерите. Големите държавни предприятия спазват закона. Но как е в големите частни такива.? Единствената полза е спестените данъци  на работодателя от ваучерите за храна - особено, когато имаш над 100 души персонал.


Ето историята ми. Семейство от 1 човек. Целогодишна заетост. Договорена заплата след данъци 1800 лв. Получавани по карта 1680 и във ваучери за храна 120 лв. = 1800 лв. Във фиша за заплатата пише друго. Над 1800 има премия 300 и нещо си, от която се приспадат данъците за Работодател и Работник. Преведени по карта на работника 1680, и след 10 дни, се получават ваучерите за 120, = 1800 лв. Цитирам наредбата за ваучерите: НАРЕДБА № 7 ОТ 22 ДЕКЕМВРИ 2003 Г. ЗА ПРАВИЛА И НОРМАТИВИ ЗА УСТРОЙСТВО НА ОТДЕЛНИТЕ ВИДОВЕ ТЕРИТОРИИ И УСТРОЙСТВЕНИ ЗОНИ. За всеки, който иска да се информира.

 

През далечните 13-тa, 14-тa, 15-тa години, получавах въпросните ваучери като Коледен подарък от Фирмата. Еднократно. За всички е ясно, как до края на годината се харчеха въпросните ваучери над заплатата за Коледна и Новогодишна вечеря. Сумата беше доста по-малка от сегашният таван 200 лв. И тогава Работодателите, наистина стимулираха Служители си с тези ваучери. Но! През 2020 март дойде Пандемията. Какво направи Държавата, за да стимулира Работодателите? Вдигна тавана на ваучерите и ги направи мах. 200 лв. Стана по искане на БСП и се гласува от тогавашната коалиция в парламента. И мина. Какво направиха работодателите? Веднага се консултираха с Топ Счетоводителите си и въпросният таван
от 200 лв във ваучери за ПМС стана част от заплатата на съответният служител.

 

И сега идва историята как аз харча въпросните ваучери всеки месец. Като повтарям, че съм домакинство от 1 човек. С първите ваучери от 2020 г се заредих с олио, боб, леща, ориз, консерви с домати, кафе, преди да скочи инфлацията. Ползвам  и някои видове меса. За месеците, в които получавах въпросните ваучери, заредих с основните стоки не само себе си, но и още 2 домакинства. Сега получавам 200 лв във ваучери, след инфлацията, която за някои стоки стигна повече от 80%, независимо какво казва НСИ.

 

И последен пример, актуален, от тази седмица. В петък ще отида в една голяма верига, която пуска на промоция олио за 2,49, цена, която съм плащала преди пандемиятта и която считам за нормална преди инфлация. И ще платя с купони! И ще заредя 3 домакинства! Защото съм само аз  и имам да харча 200 лв в купони като част от заплатата си. А не извън нея като ДМС...

 

Та, стига да е възможно, настоящите представители на БСП в парламента, които „Пуснаха Звяра“ с ваучерите за храна, моля да ми обяснят как точно ме защитиха като Работник?! Не съм журналист. Не съм политик. Потърпевш работник съм. Умишлено не гласувах на последните парламентарни избора. Реших, че давам шанс и на други хора да се осъзнаят чрез избора си. Дай Боже!!!


Към моята история ще прибавя такива и на колеги от други позиции, защото вече чух, как само в една от големите вериги супермаркети, с въпросните ваучери се купува освен храна, но и дрехи и други неща. Странното е, че въпросната верига е част от компания майка, и в едната може, а в другата не може. Друга сравнително голяма верига пък е сложила ограничение, че повече от 20 лв във ваучери на ден не може да се плаща.

 

Някои се бият в гърдите, че защитават работниците/служителите. Но българските синдикати са активни само в държавният сектор. Същият, на който аз плащам заплатата. В частният сектор няма синдикати. От години обмислям създаването на такъв, но камериерките от айтоските села, няма да ме разберат, че е за тяхно добро. Нейсе! Нищо няма да правя. Но за ваучерите, ще се боря.

 

Гери Кочева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 17891 |26.06.2023 Хотелиери и ресторантьори сигнализират за генерирането на психоза и отказ от резервации по Черноморието . 10| 2931 |23.06.2023 Украйна желае ясен сигнал и ”формула” за членство в НАТО на срещата на върха през юли . 0| 2882 |23.06.2023 Синдикатите внасят сигнали срещу директора на ”Майчин дом” . 1| 2627 |22.06.2023 Петър Витанов: Не е добър сигнал да предоставим избора на български еврокомисар на председателя на ЕК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads