Реклама / Ads
10| 6115 |30.07.2020 НОВИНИ

Сигнал: Кол център задължи служтилите си да си платят PCR тестовете, за да отидат на работа

.
Преди две седмици ни казаха, че трябва да си останем по домовете и да си направим тестове за коронавирус, а резултатите да изпратим на ръководителите си. Днес ни информираха със съобщения, че в понеделник трябва да представим отрицателен PCR тест, за да ни допуснат до работните ни места. Тестовете са за наша сметка, а информация защо изискват всичко това от нас нямаме.
 

За това алармира пред Фрог служител на един от множество кол центрове в София. По думите му, там където той работи са около 30 души. Всички са много млади с минимум два чужди езика. Собствениците на дружеството са от Израел, разговорите са само с чуждестранни клиенти, а от служителите се изискват познания за международната борсова търговия с акции. Ето какво още разказа пред екипа ни притесненият младеж:

 

Част от колегите ми са новоназначени, защото текучеството в тези кол центрове е голямо и нямат право на платен отпуск, така че тези две седмици за тях ще са неплатен отпуск. Това също сега го разбираме. Не е ясно, защо след като ни осигуряват на сравнително високи заплати за България, фирмата не се ангажира с тестването на всички служители, а ни принуждават сами да плащаме два пъти за тестове. Колега е получил забележка защо си е направил първия тест само за 70 лв. Не са ни задължавали да правим определени тестове и колко да струват. Сега е задължително да  PCR теста, който струва към 120 лева, ако не и повече.

 

Изискването да представиш задължително тест, за да те допуснат до работа едва ли го има в някой нормативен документ. Много от колегите се страхуват, че директно ще бъдат уволнени, ако не отидат на работа с документите от тестването. Най-неприятното е, че не получихме и никаква информация защо се налага всичко това.

Предположението ни е, че някой от мениджмънтът е дал положителен тест и сега се застраховат. Но дори и да е така, липсата на информация и коректност притеснява всички ни.

 

Отдавна у нас се коментира, че собствениците на такива кол центрове експлоатират труда на млади хора, които тепърва започват работната си кариера. Много от нас са току-що завършили или дори още студенти. Освен владеенето на езици се изискват и доста други познатия. Дори и на фона на заплащането в повечето браншове в страната при нас заплатите да са сравнително високи, това не може да се каже, ако погледнем в западните държави колко струва такъв труд. Това, че не познаваме достатъчно правата си вероятно позволява на работодателите да не са съвсем коректни. Тази ситуация, при която принудително сме в отпуски, за наша сметки си правим тестове и изискването да покажем тест за да не ни уволнят, колкото и да сме наивни, едва ли е допустима.

 

Не знаем и към коя институция да се обърнем, но пък и ако подадем сигнал срещу работодателя си със сигурност ще ни изхвърлят. В крайна сметка сме прецакани от където и да го погледнеш. А както казах това за много от нас е едва първата ни работа.

 

Фрог се ангажира да проследи случая и да потърси становището на държавни институции по казуса.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5716 |28.07.2020 Сигнал: Морално ли е председателят на Съюза на филмовитедейци да печели държавна субсидия за сметка на своите членове? . 11| 5533 |25.07.2020 Съборът на БСП се мести в центъра на София . 31| 9719 |20.07.2020 На живо: Правителство под прицел - спонтанно шествие блокира центъра на София (снимки и видео) . 41| 54982 |17.07.2020 Ген. Валери Григоров с остър сигнал: „Делта гард“ готви грандиозна провокация на протеста, праща пет автобуса с охранители

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads