Реклама / Ads
16| 5611 |07.11.2020 НОВИНИ

Вирусолог: PCR тестът ще отстъпи на бързите тестове

.
доц. Любомира Николаева-Гломб
Определено смятам, че PCR тестът ще отстъпи на бързите тестове. В нашия център се правят валидации да се види каква е надеждността на даден бърз тест. Смея да твърдя, че бързите тестове към момента са едно добро решение.
 

Това обясни пред БНТ доц. Любомира Николаева-Гломб, завеждащ отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести.

 

Чрез PCR тестовете може веднага да се разбере на какъв етап от инфекцията е пациентът. Ние работим по тази методика, допълни тя. Изключителната чувствителност на PCR теста в момента натоварва системата, изкарва много хора контактни, а всъщност не всеки човек е толкова заразен. Моето мнение на вирусолог е, че достоверността на бързите, антигенни тестове, е много добра.


Голяма част от хората задържат антителата си поне 5 месеца това е, което казва в момента науката. Имунодефицитните състояния са относително редки, почти всички хора са със здрави имунитети, категорична е доц. Николаева.

 

През тези 10 месеца бяха направени колективи, които изследваха и установиха, че маската предпазва и намалява риска в значителна степен, обясни доц. Николаева.

 

По думите й е направено изследване и в закрито помещение какво се случва, ако има болен и здрав човек, които общуват. При помещение 10 кв.м, 3 м височина, другият човек има шанс да се зарази едва след 80 минути, ако е правилна вентилацията. Така че, има степен на риск, затова се вземат мерките.


На въпрос какъв е рискът от реинфекция доц. Николаева посочи, че около 40 млн. са неактивните случаи, от тях 29 човека вероятно са повторили инфекцията. Част от тези случаи са проследени внимателно. Първият реинфектиран човек е китайски IT специалист, след като оздравява, той посещава Испания и Латинска Америка по работа, после се връща в Китай. Там има страшно строг контрол - всеки влизащ минава в двуседмична карантина, след това се изследва с PCR тест, който установява, че той отново е реинфектиран, обясни специалистът относно риска от повторно заразяване с опасната инфекция.


В Центъра по заразни и паразитни болести работим на предела. Ние сме референтната лаборатория - при нас ежедневно пристигат по 600-700 проби и в голямата част от времето това се обработва още в същия ден, допълни още експертът.

Спасението е в изграждане на доверие към това, което говорят експертите. Абсолютен синхрон между това, което казват експертите и политическите сили, и така да се изгради доверие в населението, смята доц. Николаева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6216 |04.11.2020 119 ден: Протестът в София бе под надслов ”Единни сме силни” . 38| 7876 |03.11.2020 /на живо/ Ден 118: Единни сме силни. Протестът под прозорците на власта продължава . 16| 5278 |31.10.2020 Вирусолог: Много хора със симптоми не се тестват за COVID-19 . 15| 5823 |30.10.2020 Ден 114: Протестът аплодира българските лекари и медицински сестри

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads