Реклама / Ads
3| 3836 |08.01.2024 НОВИНИ

Д-р Симидчиев: 31 броя министри за 33 години - при тази бързооборотна смяна не може да се вземат стратегически решения

.
Източник: скрийншот
Имаме 31 броя министри за 33 години. Тоест по година изкарват. Когато имаме толкова бързооборотна смяна, не могат да се вземат стратегически решения. Това коментира народният представител от ПП-ДБ д-р Александър Симидчиев пред bTV.
 

Няма общи европейски политики в здравеопазването  и всяка държава е оставен сама да си прави политиките. Една реформа се прави поне 10 години. Дори един министър да започне реформа, не може да я довърши. Ако искаме читава кадрова политика, ни трява 10-годишен хоризонт, заяви той.

 

По думите му в България има доста възрастни лекари, а в САЩ са изравнени възрастите.

 

Във всяка една от големите области има лобита, в здравеопазването е най-видимо. Според него по-здрави са хората, които са по-богати, живеят в големите градове, хранят се с чиста храна. Симидчиев обясни, че всеки се фокусира върху здравеопазването и "бушонът там гори най-много".

 

"Мисля, че когато нещата са оставени на случайността, те са свързани с повече глупости, отколкото с интелект", обясни Симидчиев.

 

Той уточни, че възможно решение е да има пътеки за дългосрочно долекуване, то ще уравновеси здравната система и облекчи болниците. 

 

На въпрос кой трябва да инициира здравна реформа, той каза, че всичките му колеги искат здравеопазването да е надпартийно. По думите на депутата в момента се създава фонд обществено здраве, с който ще започне решаване на проблема. Резултати ще има след 8-10 години. 

 

Най-малко живеем ние българите, каза той. По думите му 10 години по-кратка е продължителността на живота в сравнение с европейските стойности. 

 

Симидчиев коментира и хартиената рецепта: за разлика от другите държави, България постоянно расте по употреба на антибиотици. "С лекотата, с която се изписват белите рецепти, е-рецептата дава отчетност и контрол.

 

Няколко проекта вървят в Спешната помощ, но те не могат да бъдат видени на ниво изпълнителите на спешна помощ, обясни той. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3819 |08.01.2024 Разследват полицай, катастрофирал със служебен автомобил след употреба на метамфетамин . 0| 4836 |08.01.2024 Внимание, поледици: В областите Разград, Шумен, Силистра и Добрич да стъпват внимателно! . 0| 5841 |08.01.2024 Земетресение с магнитуд 4.4 удари Турция . 5| 4386 |08.01.2024 Северна Корея заплаши да изстреля още сателити и да укрепи въоръжените си сили през новата година

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads