Реклама / Ads
1| 4994 |13.03.2024 НОВИНИ

Здравният министър: Трудно ми бе да разбера защо изчезват лекарства от аптечната мрежа. Има натиск при реекспорта им

.
Здравният министър в оставка проф. Христо Хинков Източник: Стопкадър: bTV
"Много ми беше трудно да разбера защо изчезват лекарствата от аптечната мрежа. Има голям натиск при реекспорта на лекарствата. Това може да се види през програмата за проследяване СЕСПА, която обаче не работи. В момента се работи по това системата да бъде надградена. Това ще стане с приемането на Закона за лекарствените продукти."
 

Това заяви в ефира на предаването "Лице в лице" по bTV здравният министър в оставка проф. Христо Хинков.

 

"Не съжалявам за решението си да се оттегля. Смятам, че това беше най-правилният ход. По този начин отварям възможността друг да продължи щафетата на това, което започнахме. В такива случаи човек малко се изчерпва, създава си личностни отношения на неприязън, три пъти ми искаха оставката", каза още той.

 




Според него трябва да се продължат линиите на здравна политика, които са били заложени: Законът за лечебните заведения, Законът за лекарствените продукти, подзаконови нормативни актове, да се продължи политиката, за да може да се осигурят лекарства за хората. „Подготвяме цялостен пакет от мерки за проследяване на лекарствата в аптечната мрежа”, уточни проф. Хинков.

 

Запитан какъв е бил критерият да избере 56 безплатни лекарства, свързани със сърдечно-съдовите болести, министърът в оставка направи следното пояснение:






"51 са групите лекарства, които са насочени основно за лечение на сърдечно-съдови заболявания. Причината е, че смъртността от такива заболявания е водеща у нас. 409 препарата ще бъдат 100% реимбурсирани. Тези групи лекарства ще бъдат 100% реимбурсирани от Здравната каса. По този начин се постига едно намаляване на доплащанията."

 

Относно това на какъв етап е изграждането на детската болница, проф. Хинков отбеляза, че целият процес се движи по график.





"Съдът трябва да се произнесе по жалба за определен търг. Теренът остава в Горна баня, там има едни сгради, които трябва да бъдат съборени. Има одобрен проект, както и договор с Европейската инвестиционна банка, която не само ще подготви техническата спецификация, но и ще даде възможности за допълнително финансиране", допълни медицинският специалист.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4147 |13.03.2024 "Ще се борим до изнемога, за да запазим единственото подобно място". Розовата къща отново е поставена в риск . 5| 2444 |13.03.2024 Президентът Радев обяви кога ще връчи първия мандат за правителство . 9| 8552 |13.03.2024 Проф. Чуков за ФрогНюз: Русия дестабилизира Европа чрез мигранти. Налива масло в огъня на крайнодесните, склонни да работят с Кремъл . 4| 3600 |13.03.2024 Говорят руснаците от Сибирския батальон, който защитава Украйна от Русия. Какво знаем за него?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads