Реклама / Ads
7| 4245 |28.01.2024 НОВИНИ

Министър Хинков: Най-големият проблем на здравната система са политичесикте назначения

.
Христо Хинков
Най-големият проблем в здравеопазването са многото политически назначения, коментира министърът на здравеопазването Христо Хинков пред БНР. Допълни, че в система, която не е политизирана се правят основно такива назначения и така тя служи на политиката.
 

Тъкмо с политизирането на здравната система мотивира и решението си да напусне поста при предстоящата ротация от март.


Обяви, че ще препоръча на наследника си да бъде твърд, да бъде по-внимателен от него, да бъде честен и да мисли за хората.

Хинков съобщи и че ще удължи забраната за износ на инсулин, която изтича в края на януари.


Във връзка с мораториума на износа на инсулин, който изтича през януари, министър Христо Хинков каза, че е взел решение да удължи тази заповед вероятно с един месец.






"Проблемът е много деликатен и на европейско ниво, в момента в Европейската комисия се работи върху т.нар. нов фармацевтичен пакет, който ще се опита да реши тези проблеми, свързани с легалния реекспорт", посочи той. По думите му, цитиран от БТА, проблемът в България е, че не може да се създаде все още изцяло действаща система, която да контролира пътя на лекарството от изписването му до продажбата му на пациента.


Според Хинков заповедта за мораториум е постигнала ефект, като добави, че има доказателства, че в момента няма сигнали за недостиг на инсулин. Той отчете обаче, че не може още дълго време със заповеди да се спира реекспортът.






Предупреди обаче, че ако не се предприемат мерки, които да спрат изтичането на пари от здравната каса, те ще бъдат "като излята кофа вода в пясъка".


Във връзка с медийно разследване за разлика в цените на едно и също лекарство за онкоболни от един търговец в частни и държавни болници, министърът припомни, че наскоро в парламента е паднало искането да се провеждат обществени поръчки от частните болници за медикаментите и консумативите, които са по линия на здравната каса. "Логиката е, че частните болници също трябва да провеждат обществени поръчки, те обаче бяха защитени в парламента, явно има сериозно лоби", добави той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 18661 |28.01.2024 Мартин Владимиров: "Лукойл" трябва да бъде продаден на Западен инвеститор, "Боташ" е "Турски поток 2" . 7| 4294 |28.01.2024 Шефът на БНБ: Затягане на кредитирането на домакинствата - след анализ . 1| 4545 |28.01.2024 Лили Иванова с концерт в легендарната зала "Флаже" в Брюксел . 16| 10010 |28.01.2024 Икономистът Георги Ангелов: Имотите са сериозно надценени - от 10-15 до 50%

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads