Реклама / Ads
2| 4002 |03.12.2018 НОВИНИ

Д-р Симидчиев: Над 8 000 души умират от мръсния въздуха за година

.
д-р Александър Симидчиев Източник: БГНЕС
Фините прахови частици във въздуха нанасят вреда върху целия организъм на човека. Чрез кръвта те поразяват освен белите дробове, всеки друг орган - бъбреците, сърцето, черния дроб, мозъка. Хирургическите маски не предпазват от мръсния въздух.
 

Замърсяването на въздуха е глобална пандемия, с по-големи размери от туберкулозата, СПИН-а и пневмонията взети заедно.Това заяви специалистът по белодробни болести и председател на Сдружение „Въздух за здраве” д-р Александър Симидчиев в предаването "Лице в лице" по бТВ.

 

В сторицата функционират две системи за мерене на замърсяването на въздуха. Едното е официалната система, която е калибрираните уреди на МОСВ – те са много малко на брой. Другата е на „Air Sofia”, те имат над 300 датчика в София. Всяка една от двете има своите предимства – едната мери точно, а другата на мери на големи разстояния. Ако се комбинират двете получаваме истинската картина.

 

„Източниците на замърсяване в конкретния момент са токсична комбинация от трафик, битово отопление и климат. Когато трите се съчетаят като днес се получава този ефект, в който ние дишаме една боза в котловината на София, защото няма вятър, който да издуха мръсотията”, заяви още д-р Симидчиев.

 

Има места, които са с по-ниско замърсяване извън София, където може да се отиде, но това не е решение. Няма орган или система в организма на човека, който да не се уврежда от фините прахови частици. Вредата се нанася чрез кръвната система и може да удари освен белите дробове, бъбреците, сърцето, черния дроб, мозъка. Най-слабата и уязвима част от организма се разболява най-бързо. Лошият въздух не засяга само белите дробове, а наистина всеки орган.

 

8 000 души умират от замърсяване на въздуха, което е повече от 10 пъти повече от загиналите в пътни инциденти, обяви още д-р Симидчиев.

 

Хирургическите маски, които продават в аптеката не предпазват от поглъщането на мръсния въздух. Неприятно е да се диша през плътна маска, но тя спасява от това, което е във въздуха, за да не попада в организма.

 

Припомняме, че днес в 15 града днес беше отчетен крайно лошо въздух. Най-високо замърсяване има в  София Пловдив, Русе, Шумен и Горна Оряховица. Показателите надминават нормите за съдържание на фини прахови частици и вредни газове.

През деня кметът на района, заедно с полиция извършиха внезапна проверка в бившите виетнамски общежития в столичния район "Красна поляна". Там живеят близо 270 ромски семейства. Проверката за начина, по който се отопляват живеещите там и дали не застрашават качеството на въздуха показа, че само 30 процента от живеещите в общинските общежития ползват твърдо гориво.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3721 |03.12.2018 Агенцията по околната среда: Мръсният въздух в София е 5 пъти над нормата . 2| 3425 |20.11.2018 Мръсният въздух намалява живота с 2 години . 0| 3632 |09.11.2018 ЕК ни съди за мръсния въздух, чакат ни свирепи глоби . 0| 3688 |07.11.2018 Майки и деца с маски протестират заради мръсния въздух в Русе

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads