Реклама / Ads
21| 30461 |23.08.2021 НОВИНИ

Симона Велева: Каквото и да реши КС за гражданството на Кирил Петков, актовете му като министър няма да бъдат отменени

.
Симона Велева Източник: стопкадър, bTV
Без значение дали назначението на Кирил Петков е било в нарушение на Конституцията, неговите актове като министър остават стабилни и няма да бъдат отменени. Това обясни в предаването „Лице в лице“ по bTV докторът по конституционно право Симона Велева.
 

„Независимо от доводите на Петков, че се отказал от канадското си гражданство, Конституционният съд най-вероятно ще трябва да се произнесе по казуса. В българския основен закон обаче действа принципа, че ако се установи нарушението му, то действа занапред и няма действие за периода преди да е взето решението, че такова има. Така решенията на служебния икономически министър няма да станат нищожни, дори и да е бил назначен в противоречие с Конституцията“, обясни тя.

 

По-рано днес Петков съобщи, че е получил потвърждение от властите в Отава, че вече не е канадец. Той показа и документа, с който се е отказал от второто си гражданство, където е записана датата 21 април 2021 г. или преди да стане част от служебния кабинет.

 

„Конституционният съд трябва да изиска документи и да го установи по безспорен начин. Ако едно лице има двойно гражданство – налице е неизбираемост, няма спор, че не може да заема длъжността министър или народен представител“, допълни конституционалистът и обясни, че редица държави имат подобно правило, като даде пример със Съединените щати.

 

Президентските избори

 

Тя коментира още, че президентските избори могат да бъдат между 24 септември и 14 ноември, а Народното събрание трябва да насрочи точната дата. Велева обясни, че Конституцията не се занимава пряко с допустимостта на избори 2 в 1.

 

„Има аргументи „за“ и „против“, както и президентът спомена, тези аргументи са предимно политически, а не конституционни“, каза още тя.

 

Третият мандат

 

Относно хипотезата, че партията, получила третия мандат може да го задържи безкрайно дълго, Симона Велева заяви, че в края процедурата не се забавя, а напротив – забързва се.

 

„Конституцията не предвижда конкретен срок за връщане, след като бъде връчен мандатът, но в конституционната теория се приема, че срокът отново е 7-дневен. Няма да има санкция, ако той не бъде изпълнен в този срок, но това е логичният ход – така се е случило през 1994 г. и 1997 г., когато сме били в сходни хипотези“, уточни експертът.

 

Тя допълни, че след предлагане на премиер пред президента и взимане на мандата, парламентарната група има 7 дни, за да обяви и състав на Министерския съвет.

 
 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4057 |11.08.2021 Симона Велева: Решение на Народното събрание е добър изход от създалата се ситуация . 14| 15148 |10.08.2021 Димитър Стоянов: С толкова юристи в ИТН Слави не знае ли, че няма как да оттегли еднолично каквото и да било . 3| 3546 |21.07.2021 Симона Велева: Този парламент трябва да прекрати порочните практики на предишните . 6| 6253 |07.06.2021 Иван Бакалов: Палачинката се обръща, ама го няма вече конфитюра, банкянският каквото можа, изяде

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads