Реклама / Ads
10| 7939 |27.06.2024 НОВИНИ

Синът на Гриша Ганчев осъди прокуратурата за 180 000 лв.

.
Данаил Ганчев Източник: БГНЕС
Синът на бизнесмена Гриша Ганчев – Данаил, осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 180 000 лева заради т.нар. „захарно дело“, по което Ганчеви бяха окончателно оправдани преди две години, пише "Лекс". Ганчев е поредният съден след шумна акция и оправдан, на когото "Сега" данъкоплатците дължат обезщетение от името на прокуратурата.
 

Разследването започна през 2012 г., когато Данаил Ганчев беше и задържан, а обвиненията бяха за организирана престъпна група, ръководена от баща му, в която са участвали осем души и е извършвала данъчни престъпления. Обвинителен акт беше внесен едва след като обвиняемите поискаха делото или да бъде прекратено, или да влезе в съда, а след това Ганчеви бяха оправдани на три инстанции. Обвинението на спецпрокуратурата беше за данъчни престъпления за над 700 000 лева, като според прокуратурата то е извършено чрез продажба без фактури на захар, произведена в Бургаските и Девненските захарни заводи, чрез фирмите "Симек" ЕООД, "Никдоналд Комерс" АД и "Лозев" ЕООД.

 

Миналата година Данаил Ганчев заведе в Софийския градски съд (СГС) иск срещу прокуратурата за 120 000 лева неимуществени вреди от незаконното обвинение, както и за още 59 000 лева, които е платил на адвокати през десетте години, в които е продължило делото.

Градският съд уважи напълно исковете на Ганчев, а от решението му става ясно, че е щял да получи и значително по-голямо обезщетение, ако го беше поискал.

 

В исковата си молба по Закона за отговорността на държавата (ЗОДОВ) Данаил Ганчев подчертава, че първоначално през май 2012 г. е бил арестуван и е останал близо три месеца в ареста, където условията били ужасни, особено при рекордно високите температури тогава. Отделно Ганчев казва, че здравето му трайно се влошило, в ареста получил и хипертонична криза, бил откаран в болница, където унизително бил заключен за леглото с белезници на ръцете и краката, въпреки че бил в тежко здравословно състояние.

 

Той твърди, че незаконното дело "сериозно и необратимо" е накърнило неговото добро име и човешко достойнство, тъй като животът му на млад и високообразован човек, който нямал никакви криминални прояви, бил напълно объркан и съсипан. Той описва подробно как на 15 години е отишъл да учи в Швейцария, където завършил с отличие колеж, а след това завършил и висше образование в Лондон. Като дипломиран финансист се върнал в България и имал амбиция да се утвърди в "Литекс" и през 2011 г. станал шеф на "Литекс Комерс".

В решението си съдия Божана Желязкова пише, че делото е водено почти 10 години и са доказани страданията на Ганчев. Тя обаче изрично обръща внимание на медийния отзвук и отговорността на прокуратурата. "Повдигнатото обвинение срещу ищеца, заемащ ръководна длъжност, е нямало как да не бъде отразено в пресата поради сензационния му вид, изкуствено създаден от едно неиздържано обвинение, с което се накърняват доброто име и честта му", се казва в решението.

 

Съдът отбелязва и влошеното здраве на Ганчев, осуетеното му образование, проблемите в професионалната дейност и унижението от повдигнатото тежко обвинение. От решението става ясно, че справедливото обезщетение би било 200 000 лева, но Ганчев е поискал само 120 000 лева.

 

Решението обаче не е окончателно и прокуратурата може да обжалва пред Софийския апелативен съд.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 2981 |27.06.2024 Борисов посочи виновниците за "изборните спирали": Пепетата, дебетата, Божков, Радев . 22| 3518 |27.06.2024 Румен Радев отказва да ръководи българската делегация във Вашингтон, не харесвал българската позиция . 8| 2524 |27.06.2024 Километрична тапа бави пътуващите за морето на "Траянови врата" . 2| 2959 |27.06.2024 Въвеждат режим на водата в Радомир

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads