Реклама / Ads
1| 2866 |15.12.2022 НОВИНИ

СИНПИ: В интерес на България е Балканите да станат транспортен, логистичен и енергиен хъб

.
СИНПИ в НС
Идеята за превръщане на Балканите и Черноморския регион в зона на мира трябва да бъде неизменна и близкостояща до нас цел и задача, най-вече от гледна точка на възможностите да се развиват икономическите, културните и други взаимовръзки. Идеята за мира е основополагаща. Това каза председателят на Стратегическия институт за национални политики и идеи (СИНПИ) Калоян Паргов по време на форума „Съвременният свят и мястото на България в него“, който се проведе в Народното събрание.

Като представители на СИНПИ в него взеха участие Даниела Везиева, която бе и модератор на дискусията, Чавдар Минчев, Валери Белчев, Мирослав Дамянов, Пламен Милев, Дончо Атанасов, Валентин Николов, доц. Николай Цонков и Димитър Пенков.

Сред участниците в събитието бяха заместник-председателят на УС на КРИБ Николай Вълканов, председателят на УС на АИКБ Васил Велев, председателят на УС на БСК Добрин Митрев, главният икономист на КНСБ Любослав Костов и банкерът Левон Хампарцумян.

 

„Стратегическите интереси на България се простират в границите на Европа, Балканите, Черно море и Източното Средиземноморие. Необходимо е стратегическо балканско партньорство с Гърция, Турция, Албания, Сърбия, Румъния, Северна Македония, Косово, Босна и Херцеговина и превръщане на Балканите в транспортен, логистичен и енергиен хъб“, изтъкна членът на УС на СИНПИ Чавдар Минчев, който е и изпълнителен директор на Националната асоциация за международни отношения (НАМО).

 

Той постави въпроса дали българската държава може да бъде суверенен субект на международните отношения и да защитава достойнството и интересите на своите граждани и бизнес. „Това предполага формулирането на основни български интереси и въплъщаването им в политики, които България да следва, независимо кой управлява държавата“, заяви Минчев.

 

„Атомната енергия има бъдеще и това бъдеще е свързано преди всичко с гарантирането на непрекъснатост на електроснабдяването“, категоричен бе Мирослав Дамянов, който е бивш заместник-министър на енергетиката. Той посочи, че енергията, произведена от атомните централи, е базова и е призната за чиста енергия.

 

По думите му това, което крепи българската енергетика към момента, е изцяло в противоречие на Зелената сделка и това е производството на електроенергия от ТЕЦ-ове. „Трябва да положим максимални усилия за запазване на производството от термичните централи до изчерпване на техния ресурс. Това гарантира независимост и работни места“, убеден е Дамянов.

 

„През последните две години бюджетът и Министерството на финансите станаха заложник на политиката. С непрекъснатите актуализации на бюджета се стига до деградирала макрорамка, дългова спирала и огромен дефицит“, каза по време на дискусията Валери Белчев, който е бивш министър на финансите.

 

Според него единственото решение е подобряване на приходната част на бюджета и обясни откъде могат да дойдат тези ресурси. Той счита, че трябва да бъде въведен механизъм за по-справедливо разпределение на свръхпечалбите на енергийните компании. „Въвеждането на прогресивен данък върху тези свръхпечалби би било справедлива методика, като това ще предостави възможност и на производителите да печелят“, каза в заключение Белчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2861 |15.12.2022 Канцлерът на Австрия: На България ѝ трябва ограда . 2| 2865 |15.12.2022 Външният министър: Това, че България и Румъния остават извън Шенген, не е европейската позиция . 0| 2731 |15.12.2022 Шолц посочи, че приемането на България и Румъния в Шенген е част от растежа на ЕС . 1| 2728 |15.12.2022 Марк Рюте иска нова оценка на България по Механизма за сътрудничество и проверка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads