Реклама / Ads
2| 3279 |02.10.2019 НОВИНИ

Системните нарушители ще полагат безвъзмезден труд в полза на обществото

.
НС Източник: БГНЕС
Парламентът гласува системните нарушители на обществения ред да полагат безвъзмезден труд в полза на обществото. Те ще бъдат задържани и в териториална структура на МВР, предаде БТА.
 

Същите наказания ще важат и за извършителите на системни административни нарушения. Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за административните нарушения и наказания, внесени от Искрен Веселинов от ПГ "Обединени патриоти". Наказанието "безвъзмезден труд в полза на обществото" ще се налага само за повторно извършено административно нарушение или за системно нарушение. 

 

Размерът на това наказание да бъде не по-малко от 40 часа и не повече от 200 часа годишно за не повече от две последователни години, одобриха депутатите. Задържане в териториална структура на МВР да бъде наложено само за административни нарушения, свързани с нарушаването на обществения ред, предлага вносителят. Законопроектът съдържа подробна уредба по отношение на наказанието "безвъзмезден труд в полза на обществото".

 

Безвъзмезден труд ще се възлага на пробационните служби по настоящ адрес на наказания, според промените. При неизпълнение на наложената мярка без уважителна причина пробационният съвет ще прави предложение за замяната му със задържане в териториална структура на МВР за срок до седем денонощия.

 

С проекта на закон се предлага изменение и допълнение в Указа за борба с дребното хулиганство като се предлага наказанието "безвъзмезден труд в полза на обществото" да се налага като кумулативно наказание при повторно извършване на дребно хулиганство.


Сред мотивите да се въведе наказание "безвъзмезден труд" е, че в масовите случаи на административни нарушения глобата се налага на лица, които декларират липса на доходи или доходи под социалния минимум. Така, при определяне на нейния размер, не може да се спази изискването той да е съобразен с доходите и имуществото на наказания и съответно глобата не може да бъде събрана, а наказанието не може да бъде изпълнено. Обществено полезен труд би могъл да се налага при незаконната сеч, например, посочи Искрен Веселинов /ОП/.

 

Според БСП включването на тази точка в програмата на НС е чисто предизборен ход, тъй като законопроектът е внесен през април и не е разглеждан от правна комисия, която е водеща в случая. Предлаганото няма да доведе до повишаване събираемостта на глобите, особено от един етнос, мотивира се Смиляна Кръстева. В отговор Христиан Митев от ОП подчерта, че Министерството на правосъдието дори смята, че санкциите трябва да са по-радикални. „Не трябва да чакаме далечното бъдеще да приемем нов кодекс на административните наказания", убеден е депутатът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4127 |11.04.2019 Над 37 600 са заловените нарушители в Акция ”24 часа скорост” . 2| 4089 |06.03.2019 Пострадали от насилие жени полагат цветя пред НС на 8 март . 1| 4629 |24.02.2019 Тайни патрули на КАТ ще дебнат нарушители на пътя . 2| 3939 |19.12.2018 Димитър Манолов: 450 000 души системно полагат нощен труд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads