Реклама / Ads
4| 3836 |22.01.2022 НОВИНИ

Ситуацията с COVID-19 ще се нормализира след февруари

.
Нормализиране на ситуацията с COVID-19 ще се нормализира след месец февруари. Такава прогноза направи пред Нова телевизия държавния главен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Прогнозите за над 30 хил. новозаразени обаче той определи като предозирани.
 

Новината идва на фона на влизащите в сила по-строги ограничения, които ще засегнат училищата в София от понеделник, а столичните заведения ще работят с вечерен час и капацитет от 50% от сряда. Причината е широкото разпространение на Омикрон и високият брой на новозаразени. 

 

Според Кунчев обаче тази тенденция ще доведе до по-бързо развитие на епидемичната ситуация и обстановката ще започне да се нормализира още в края на следващия месец.

"Очевидно е, че в момента катерим тази вълна, това не е особена изненада. Това, което започна във Великобритания и се пренесе в Западна Европа, дойде и при нас. Изненадата по-скоро е, че не се учим особено от грешките си и продължаваме да правим неща, които сме повтаряли и които очевидно пречат на ефективната борба", отбеляза здравният инспектор.

 

“В рамките на две години коронавирусът е използвал целия си капацитет да ни занимава със себе си. Време е по нормалния еволюционен път той да свикне с нас и да стане не толкова патогенен, да се превърне в една обикновена респираторна инфекция, с каквито се срещаме през зимния сезон много и когато го караш горе долу 3-4 дни на крак, това няма да прави впечатление на никого и няма да налага строги мерки”, посочи още д-р Кунчев.

 

Относно новия план на държавата за справяне с пандемията и това дали незаетите интензивни легла трябва действително да са водещ фактор при овладяването на ситуацията, Кунчев поясни, че е нямало да е съгласен, ако това е бил единственият фактор. Тежестта обаче била разпределена така, че да имат еднакво значение и заетостта на леглата, и то не само интензивните, но и заболеваемостта.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 3282 |22.01.2022 Над 80% от случаите на COVID-19 в София са с Омикрон . 8| 3102 |22.01.2022 Лекар: Притеснява ни, че се увеличава броят на децата с COVID-19 . 7| 3712 |21.01.2022 Нови мерки срещу COVID-19 в София от понеделник . 11| 3230 |19.01.2022 Проф. Александрова: Новите лекарства срещу COVID-19 са шанс за контрол над пандемията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads